Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Пореден национален п...
Пореден национален протест на медицинските сестри

Пореден национален протест на медицинските сестриПореден национален протест на медицинските сестри за реформи в системата на здравеопазването ще се проведе от 15 часа пред Народното събрание. Очаква се в него да се включат и полицаи и фармацевти.

Това е шести протест от началото на март, когато организирани във Фейсбук сестри, лаборанти, рехабилитатори и фелдшери от цялата страна започнаха да протестират с искане за по-високи заплати, по-добри условия на труд и срещу търговията в здравеопазването.

Медицинските сестри настояват за основно възнаграждение от две минимални работни заплати или 1120 лева.

Освен това те са против търговския статут на лечебните заведения, тъй като смятат, че “търговията с човешкото здраве“ е против интересите на пациента, съсловието и здравната система като цяло.

В отговор на протестите правителството отпусна през април 50 млн. лева, които болниците да използват приоритетно за повишаване на сестринските заплати , така че да достигнат навсякъде поне заложените в колективния трудов договор 950 лева основна месечна заплата.

Според анализ на МЗ основните заплати на медицинските сестри варират между 758 лева в държавните до 668 лева в общинските болници, като на много места сестрите получават заплати, близки до минималните. Брутните заплати с включени допълнителни стимули за работа по клинични пътеки, клас прослужено време и др. са между 1040 и 1470 лева.

Организаторите на протеста обаче не останаха доволни, тъй като увеличението от отпуснатите 50 млн. лева е било символично и то не навсякъде. Напрежението се покачи допълнитено в началото на август след дисциплинарното уволнение на лидерката на сестринския протест Мая Илиева от болница "Аджибадем Сити Клиник болница Токуда" , която в последствие влезе в инициативния комитет, издигнал Мая Манолова за кмет на София.

На 7 септември Илиева се включи в протеста на граждани срещу Стратегията за детето, като ден по-рано в Деня на Съединението обяви, че "от утре започват протести за различни каузи" и призовава за обединение.
Същевременно протестът на медицинските сестри мобилизира подкрепа и от други съсловия.

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) обяви в понеделник, че застава зад исканията на медицинските специалисти. Членове на синдиката ще излязат на протеста на 11 септември.

От синдиката смятат, че ниското допълнително заплащане за нощен труд на хора, които спасяват човешки животи е не само недостойно, но и граничещо с унижението и напомнят, че идентично е възнаграждението и на българските полицаи и пожарникари.

От федерацията, заявяват, че е крайно време минималното допълнително възнаграждение за нощен труд да бъде актуализирано и да бъде променено националното законодателство.

В протеста ще се включат и фармацевти, които също от пролетта протестират срещу въвеждането на няколко нови системи в работата им и са недоволни от увеличаващата се административна тежест за тях.

 

Източник: https://www.mediapool.bg/

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Полицаи и фармацевти ще се включат в протеста на медицинските сестри

Протестите на медицинските сестри продължават - нито едно от исканията им не е изпълнено

С вас сме! >> Медицински сестри протестират срещу уволнението на колега (СНИМКИ)

Какво здравеопазване, когато цялата ни държава е болна?! Плащаш или гърмиш! Но дори и когато плащаш... пак може да умреш

 

 


112237