Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Пореден протест за д...
Пореден протест за детски градини в София

Пореден протест за детски градини в СофияЛипсата на достатъчно места в столичните детски градини събра на протест пред сградата на Министерския съвет десетки родители. Те настояха за ударно строителство на детски градини и парични ваучери в размера на издръжката на дете, прието в градина.

 

Протестиращите носеха плакати с надписи "Не на хазарта с децата ни" и "Да на ваучери за неприетите", съобщи БНР. 

Протестиращите заявиха, че проблемът с липсата на места в детските градини в София е повече от 10 години.

"Ние затова сме тук реално. Щом няма места за обикновена детска градина, тогава да ни дават ваучери, за да си пускаме децата на частна".

"Записали сме го на частна и се надяваме на чудо септември месец ако може да влезе".

 

"Справедливостта трябва по някакъв начин да възтържествува. Най-бързият начин е да се дадат ваучери за неприетите, но не се отказваме от идеята да се строят градини".

Няма как Столичната община да поддържа финансово семействата на некласираните за детска градина или ясла деца, обясни за "Хоризонт" кметът на София Йорданка Фандъкова. 

"Частни детски градини също няма достатъчно. Там се чака също както се чака в общинските. Средствата, които се отделят, отговорният подход, за да можем да решаваме и да решим проблема, е да бъдат насочвани към строителство максимално. Другото е да спрем строителството и непрекъснато да подкрепяме финансово семейства", каза Йорданка Фандъкова

Това е вторият пореден протест в рамките на две седмици за липсата на места в детските градини.

Предишният се състоя на 1 юни пред сградата на Столичната община.

 

 

Източник: https://offnews.bg/

 


128142