Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Пореден резил за упр...
Пореден резил за управляващите! Със 111 гласа парламентът отхвърли предложението на ГЕРБ за свикване на ВНС

Пореден резил за управляващите! Със 111 гласа парламентът отхвърли предложението на ГЕРБ за свикване на ВНСКонституцията на властта  безславно премина в историята

 

Очаквано! Със 111 гласа парламентът отхвърли предложението за свикване на ВНС. И това е поредният резил на ГЕРБ, които въпреки всички предупреждения за крах на тази идея, не се отказаха от нея и до последно я защитаваха в парламентарната зала.

 

В зала присъстваха 205 депутати, а 7 гласуваха дистанционно.

Със 111 гласа „за“, 93 - „против“ и 8 - "въздържали се" парламентът зачеркна безумното проекто-решение на мнозинството за произвеждане точно в този момент на избори за ВНС

 

Припомняме, че точката с предложението на ГЕРБ за свикване на Велико Народно събрание и приемане на нова Конституция на страната влезе изненадващо снощи в днешния дневен ред на парламента.  


За да бъде прието решението за свикване на ВНС, то трябва да бъде подкрепено в зала със 160 гласа, което е 2/3 от всички народни представители.

 

След заявената твърда позиция от страна на „БСП за България“ и ДПС, които имат общо 95 народни представители, че няма да подкрепят мнозинството в идеята му да промени основния закон на страната, парламентарната математика показва, че тези гласове няма как да бъдат събрани. 

 

Проектът бе обявен от ГЕРБ на 14 август и внесен на 2 септември в деловодството на Народното събрание с подписите на 127 депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и част от независимите депутати.

  

Предложението за нова Конституция дойде лично от премиера Бойко Борисов през месец август, когато София и големите градове на страната бяха огласени от шумни антиправителствени протести, а той го лансира с аргумента, че е необходим „рестарт на политическия живот“ в страната.

Тогава Борисов обеща, че ще подаде оставка в деня, в който парламентът реши да има избори за ВНС. Идеята срещна силен отпор както в политическите среди, така и в обществото, а протестиращите категорично го отхвърлиха. 

 

Управляващите от ГЕРБ изготвиха проект, в чието писане стана ясно, че е участвал и правосъдния министър Данаил Кирилов, който малко след това подаде оставка. След редица критики обаче той беше променен, а подкрепен с подписите на депутати от ВОЛЯ по-късно и входиран в деловодството на парламента. В проекта залегна идеята за намаляване на народните представители от 240 на 120 и при ВНС броят им да бъде намален - от 400 на 280.


Мнозинството създаде и специална комисия, оглавявана от един от юристите на ГЕРБ – Десислава Атанасова. В състави ѝ обаче влязоха единствено депутати от нейната група, от „Обединени патриоти“, от партията на Веселин Марешки и един независим – Спас Панчев. 

Временна комисия трябваше да даде становище по проекта, консултирайки се с именити юристи от академичните среди, но за двумесечния си срок на работа проведе едно единствено заседание, в което прие само правилата си за работа. 

Преди дни бе оповестено и становището на Венецианската комисия, което е силно критично за проекта на нова Конституция. В него комисията към Съвета на Европа изразява съжаление, че първите стъпки за конституционни промени не са били предшествани от подходящо обществено обсъждане, както и че предложенията са били изготвени от парламентарното мнозинство без никакъв външен принос, а причините за някои предложения не са добре обяснени.

 

Другата седмица пък Конституционният съд трябва да се произнесе по искането на президента Румен Радев временната парламентарна комисия по новата конституция да бъде обявена за противоконституционна. Нещо, което вече е безпредметно.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: http://epicenter.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Вървим към нова криза >> Без изгледи за успех ГЕРБ се разбърза с решението за свикване на ВНС

ГЕРБ замълча за острите критики на Венецианската комисия към проекта за нова конституция

И Венецианската комисия разкритикува проекта на ГЕРБ за ремонт на Конституцията

Всички юристи до КС: ГЕРБ гази Конституцията с комисията за промяната ѝ

ГЕРБ, мъртвородената нова конституция и уж бързият "рестарт" на държавата

 

 141007