Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / Поредна пешка падна!...
Поредна пешка падна! >> Уволниха шефа на горското в Кресна заради незаконно прокарани пътища

Поредна пешка падна! >> Уволниха шефа на горското в Кресна заради незаконно прокарани пътищаУволниха директора на горското стопанство в Кресна Димитър Терзиев. Причината са пркараните зад гърба на държавата пътища по трасето на магистрала ”Струма”. Разследване показа, че нито една институция не знае кой работи, преди да е избран изпълнител на проекта.

Уволниха директора на горското стопанство в Кресна Димитър Терзиев след разследването, което показа, че по новото трасе на магистрала "Струма" са проправени временни пътища зад гърба на държавата. 

 

Припомняме, че в района на Кресна, в непосредствена близост до трасето на бъдещата АМ "Струма", са извършени незаконни сондажи и са направени незаконни временни пътища с дължина над 7 километра. Това повдига съмнения за опорочаване и предопределеност на процедурата за избор на изпълнител на строителните дейности на отсечката от магистралата. След направен анализ на сателитни изображения, стана ясно, че периода на изграждане на незаконните временни пътища е в интервал от юни до септември 2018 година. За направата на пътищата е засегната и растителността в района. При проверка на място са констатирани и следи от извършени вертикални сондажи, които са типични за проучвателни дейности в началните етапи на строителството на подобен проект.

 

Договорът на Димитър Терзиев е прекратен едностранно и без предизвестие заради констатирана безстопанственост. Югозападното държавно предприятие наложи и наказание на фирмата нарушител. По закон глобата е до 15 000 лева.

Служители на горското са с дисциплинарни наказания.

 

Проверката на Югозападното държавно предприятие потвърди разкритията, че са направени 7 километра временни пътища, от които повече от половината са нови, а друга част – незаконно разчистени стари.

 

Разследването показа, че нито една институция не знае кой работи, преди да е избран изпълнител на проекта. Фирмата, изготвила идейния проект за трасето, пое отговорност за временните трасета и сондажи по бъдещия участък от магистралата.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://frognews.bg/novini/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Югозападното държавно предприятие потвърди разкритията за строителството на отсечката „Струма”

Стана ясно кой е тайнственият строител по трасето на "Струма"

Кой работи по АМ Струма преди да е избран изпълнител?

Абсурд! Строежът на автомагистрала ”Струма” е започнал преди да е избран изпълнител


90293