Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Порочни практики от ...
Порочни практики от години >> Арестуваните лекари от ТЕЛК във Варна прибрали 1,6 млн. лева от пациенти

Порочни практики от години >> Арестуваните лекари от ТЕЛК във Варна прибрали 1,6 млн. лева от пациентиАкциите срещу фалшивите ТЕЛК-ове ще продължават. Това е част от мащабни действия срещу този вид измами. Потвърждава се подозрението ни, че пари има, но голяма част от тях отиват в лица, които не се нуждаят от подпомагане и нямат степен на инвалидност. Това заяви заместник главният прокурор Иван Гешев по време на съвместна пресконференция с МВР.

Ефектът от тези лоши практики е, че тези пари не стигат до хората, които имат нужда от тях. Вторият проблем е, че тези пари стимулират определи части от населението да не работят, това рефлектира върху трудовия пазар в страната. Друг проблем е, че хора с такива инвалидни пенсии в страната имат право да работят и да увеличават дохода си. Следващ проблем е че НОИ не разполага с механизми за контрол. Според мен не е правилно и не води до добри резултати организацията, която дава парите, да няма контрол. Тя е принудена да отпуска средства, дори, когато има съмнения за подобно практики, допълни той.

„Това, което правим, няма да реши проблемите“, добави Иван Гешев. До тези финансови измами се стига освен по социални причини, липса на поминък в някои краища и липса на законодателство, стана ясно от думите му. От началото на годината има образувани 44 досъдебни производства за фалшиви ТЕЛК-ове. Вече има и присъда за лекар, участвал в схемата, стана ясно от думите на зам.-главния прокурор.

По думите на Иван Гешев този проблем може да бъде решен с комплексни мерки. „Пари в държавата има, но се краде много“. „Срещнахме се с представители на НОИ, видяхме в кои области на страната има най-много ТЕЛК-решения. Става дума за издавани документи с невярно съдържание от личните лекари и членове на ТЕЛК комисии. Механизмът е почти еднакъв навсякъде. Извършен е голям обем от работа. Това каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

„Това не е кампанийност, държавата има воля да се справи с този проблем“, категоричен бе той.

Гешев поясни, че като мащаб най-фрапиращ е случаят от Варна. По думите му след определена възраст лицата търсят този начин за придобиване на средства. На много места това е превърнато в доходоносен бизнес. И даде пример, че в Силистра за тази услуга се е плащало по 600 лв. Разследването е показало, че 30% от населението в областта са с такива ТЕЛК-ове.

„Във Варна - 1500 - 2000 лв. Картинката не е добра“, каза той. От думите на Гешев стана ясно, че в две касети при двама от лекарите във Варна са намерени над 1,6 млн. лева, разкри Гешев.

 

 

ВИДЕО

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://novini.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Лекари във Варна арестувани заради фалшиви ТЕЛК решения

Слепи по документи карат луксозни коли в Плевенско

Хората с увреждания искат промени в наредбата за ТЕЛК

Открили голяма сума пари в жилището на арестуваната шефка на ТЕЛК-Ловеч
90306