Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Последният звънец удари! Приятно „ваканцуване“…

Последният звънец удари! Приятно „ваканцуване“…Мнение на Велизар Христов - доброволец от референдума, гр. Видин

В четвъртък, 21.12, в парламента прозвуча последният звънец за тази година. Любимият звънлив ритуал на депутатите сложи край на мъката им да се подпират на парламентарните банки и постави началото на коледната им ваканция. А тя, уважаеми избиратели, е в размер на точно 20 дни. Първият работен ден за Народното събрание през новата година ще бъде 11 януари, четвъртък.

Толкова кратка почивка, а толкова заслужили и отрудени народни избраници. Как и за какво по-напред да им стигнат 20 дни? Та това не е дори един месец!? Как да им стигне времето да си починат? Как да изхарчат всичко, което старателно и грижливо са събирали през годината като пчелички?

Та нали този ноември си вдигнаха паричките – брутно си прибират по 3243 лева, но без всякакви други бонуси, допълнения и каквото там се сетиш. А онези 20 заплати при пенсиониране на депутат... или с други думи броим им по 100 бона, за "достойни старини"?! Пари - бол, но като говорим за работа - никак ги няма.

Те дотолкова са обременени и отдадени на работа си, че в последните два работни дни парламентът ударно отметна 13-те точки от програмата си и гласува десетина закона. Ама какво са десетина закона, те могат и повече да отметнат! „Ваканцуване“ иде, както емблематично се изразяваше депутатът от ДПС Хюсеин Хафъзов.

В последния си ден управляващите отстъпиха крачка назад и депутатите отмениха един мораториум, можеха и друг да отменят, но просто нямаше наличен. Така между другото приеха и един антикорупционен закон, не че е толкова важен. Ей, така да го има и да има с какво да се похвалят, разписвайки отчетите за 2017-та . Не че някаква работа ще свърши, де!

Нещо подобно „народните“ избраници направиха и през първата седмица на декември, когато свършиха със законодателството за 40 минути, после отметнаха няколко въпроса към министрите и си отделиха остатъка от „работния“ ден за… Знаем ли? Може би са мислили за народа и неговите нужди? Може би са планирали на колко хора да помогнат по време на празниците, как да облекчат живота им? Хубаво, нали? Добре, че го пиша, а не го изричам на глас, че ще ми се обърне езикът!

И така, бедни ми народе. Депутатската ваканция стартира. За чудо и приказ на всички ни. Тя е с 10 дни по-голяма от тази на учениците, да не говорим за нас - простосмъртния народ, но пък и депутатите са по-заслужили. Преуморени са миличките... с тези заседания по 10-15 минути.

Догодина свежи и отпочинали ще започнат отново морно да се трудят, да усвояват, да прекрояват закони, да облагодетелстват олигархични кръгове и да служат на своите интереси. А ти народе? От теб зависи колко бързо ще дойде денят, в който ще изпратим депутатите не във ваканция, а в отзоваване и измитане от парламента!

Време е да изметем боклука! Пък той нека си „ваканцува“… Пожизнено!

 

Вижте и други материали по темата:

Въвеждат 20 заплати при пенсиониране на депутат, броим им по 100 бона, за "достойни старини"?!

Вдигат заплатите... на депутатите

Вие, знаете ли какво искате?

Марешки - новото мъркащо коте на Борисов изведнъж се загрижи за партийните субсидии! Защо сега и защо така?

Да забравим за днес, че да си спомним за приватизацията от преди 30 години

Кого обслужва забраната? 
И това ли е най-важното в най-бедната европейска страна?

Цените растат, заплатите не мърдат, а животът ни от ден на ден става все "по-хубав" и "по-добър"

Откъде имаме това търпение, българи?!

Искам си пенсията от 2000 лева!

Църквата да канонизира и българския пенсионер!

 


46860