Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Поставят се основите...
Поставят се основите на нещо, което бе разрушавано 20 г. в полза на интереси

Поставят се основите на нещо, което бе разрушавано 20 г. в полза на интересиПоставят се основите на нещо, което беше разрушавано през тези 20 г. – разрушаване в полза на определени хора, които чрез това разрушаване искаха да си решат партийни интереси, на една по-голяма група, които искаха да си решат корпоративни интереси и на едно бездействие от страна на МЗ.

 

Това обясни пред БНТ шефът на Здравната каса д-р Дечо Дечев, който посочи, че парите за здравеопазване догодина са 4 милиарда и 700 милиона лева.

 

"Казвам го едно към едно, в тези 20 г. единствената цел беше ангажименти, които по закон би трябвало да върши МЗ то, да ги прехвърля на Касата. Аз не съм спрял течовете в здравната систем, но с моя екип вървим в правилната посока. Докато отидем до крайния етап и да кажа от днес няма да има повече течове, има доста път да извървим. Но мисля че сме по правилния път.", допълни още д-р Дечев.

 

Парите за здравеопазване никой не ни ги отпуска, тези пари ги събираме всички ние, така е направена системата, че колкото съберем като здравно осигурени лица, толкова ще ни бъде бюджетът. Ако някой си представя, че плюс тези пари, които събираме всички ние отнякъде се наливат още пари, това е погрешно схващане, обясни д-р Дечев.

 

Бюджетът се формира по две пера- едното е от осигурените лица, които осигурява държавата - пенсионери, деца, военнослужещи, полицаи, съдии и т.н. И другата група лица, които се самоосигуряват. Тези, които се самоосигуряват, внасят около две трети от този бюджет. Тези, които осигурява държавата, за тях се внася една трета от тази част. Тази една трета потребява около две трети от този бюджет.

 

В системата под формата на услуги и на дейности се заплащат около 8, 5 милиарда лева. Парите като цифра са много, не нека да видим как стои българинът спрямо европееца. Не са малко пари, даже не сме на последно място, което е учудващо. В Румъния се отделят по-малко средства на глава от населението от България. Но там, където сме на последно място е частта на това доплащане, т.е. частта над 4,7 милиарда, които събираме на вноски до тези 8,5 милиарда. Ние доплащаме най-много в Европа.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Не боледувайте, братя. Да мрем направо!

Обещаните 50 милиона за сестрите изчезнаха… или как цяло едно правителство се дави в лъжи

Милиардите на Борисов стигнаха за 4 дефибрилатора. А с другите лъжи – повече!

По образованието и здравеопазването ще ни познаете

Бедността Е порок, а здравеопазването стана... здравеоПОГАЗВАНЕ!

Какво здравеопазване, когато цялата ни държава е болна?! Плащаш или гърмиш! Но дори и когато плащаш... пак може да умреш

 

 


118059