Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Постните хитрувания ...
Постните хитрувания на властта: Увеличението на пенсиите ще е само 5%

Постните хитрувания на властта: Увеличението на пенсиите ще е само 5%Минималната пенсия се вдига с още 20% на 300 лв., а максималната става 1440 лв.

 

1 г. на държавното обществено осигуряване, който вече изтече в медиите. Предстои той да се обсъжда в надзорния съвет на НОИ следващата седмица. Въпреки че социалният министър Деница Сачева съобщи основните му параметри, а от нейни интервюта се разбира, че ги е съгласувала и със синдикатите, сред работодателските организации има недоволство, че те все още не са запознати с проекта въпреки предстоящото му обсъждане в надзора на НОИ и тристранката.

Както може да се очаква от изборна година, този път в проекта не са заложени неприятни изненади за избирателите. В последните години имаше опити да се прехвърли част от тежестта за болничните на осигурените и да се посяга на осигурителни права, но сега правителството се пази от подобни непопулярни мерки. Така и догодина работодателят ще плаща 70% от брутното възнаграждение за първите три дни, след което поема НОИ с 80% от дохода.

 

В бюджета обаче няма и приятни изненади - всяка година трудов стаж ще продължи да носи 1.2% в пенсионната формула, въпреки че по едно време социалният министър харесваше идеята да се преизчислят всички пенсии с по-висок процент за всяка година стаж. Това се счита за един от най-чистите варианти за осъвременяване на всички пенсии. Майчинството остава без промяна, като за втората година на детето се запазва на 380 лв. месечно, въпреки че минималната заплата значително изпреварва тази сума. Тук ГЕРБ непреклонно защитава ниското плащане с аргумента, че жените трябва да се връщат бързо на работа. Извън пестеливото увеличение на минималното дневно обезщетение за безработица, максималното остава толкова, колкото е в последните години - 74.29 лв.

Управляващите са се отказали от нелепата идея да увеличат пенсиите под линията на бедност (369 лв.) двойно повече от тези, които са над нея, която само допреди дни се представяше като окончателно решение. Това щеше да доведе до пълно изкривяване на връзката между осигурителен принос и размер на пенсията - две пенсии, които сега са 368 и 370 лв., догодина щяха да станат съответно 404.80 лв. и 388.50 лв.

Сега за пенсионерите с пенсии между 300 и 369 лв.  ще има през април еднократно ваучери за храна на стойност 120 лв., които според изявленията на Сачева ще могат да се ползват навсякъде. В тази категория попадат под 400 000 души. Добавките от 50 лв. към всички пенсии ще се изплащат, както вече бе казано, до март.

 

ОТ ЛЮЛКАТА

"Отделяме 504 милиона лева да подкрепим семействата, които имат нужда от храна, хигиенни материали и детски принадлежности", съобщи днес във "Фейсбук" премиерът Бойко Борисов. Всъщност става дума не за нещо, отделено от правителството, а за бюджета на новата Оперативна програма за храни, при това за целия период от 2021 до 2027 г. Ще получим парите благодарение на "усилията на екипа на министър Деница Сачева", посочва премиерът.

"За пръв път сме предвидили и пакети за новородени деца от бедни семейства, които ще получат най-необходимото - памперси, санитарни и козметични продукти за бебето след раждането", продължава с хвалбите Борисов. Новородените деца от бедни семейства обаче и досега можеха да получат помощи в натура, само че по мизерните измерения на законите за социалното подпомагане и семейните помощи за деца.

В новия програмен период подкрепа по оперативната програма за храните ще получат 600 000 души. Ще се осигури и детска кухня от 10-месечна до 3-годишна възраст. "Всеки нуждаещ се български гражданин ще получава нашата подкрепа и за в бъдеще", изтъква премиерът, чиито три мандата ще се запомнят със замразени помощи и обезщетения и нищожно увеличение на пенсиите.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.segabg.com/

 

 

 


138909