Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Повечето българи иск...
Повечето българи искат постоянно лятно часово време, показа националното допитване

Повечето българи искат постоянно лятно часово време, показа националното допитванеПо-голямата част от българите искат да се преустановят сезонните промени на часовото време и да се установи за постоянно лятното часово време. Това показаха резултатите от Националната консултация, проведена от Министерския съвет, предаде БНТ. Данните бяха обявени от Министерството на енергетиката след запитване на обществената медия. В анкетата своите коментари написаха над 17 хил. българи.

Проучването показва, че 96% от българите искат да бъдат преустановени сезонните промени на часовото време. Според лекари и психолози смяната на времето води до недоспиване, катастрофи и опасност от инфаркт.


Повечето българи (51%) са предпочели лятното часово време. За зимното часово време своя глас са дали 38% от участвалите в допитването.

Резултатите ще помогнат на страната да изготви националната си позиция пред Европейския парламент лятно или зимно време ще избере.

Повод за консултацията бе предложението на Европейската комисия през 2019 г. да се премахне смяната на времето и всяка страна да реши до края на април догодина какво време ще запази - лятното или зимното. Преди това ще има смяна на часовниците в края на октомври и още веднъж в края на март.

 

Между 4 юли и 16 август 2018 г. Европейската комисия проведе обществена консултация, според която 84% от европейците предпочитат смяната на часовото време да се премахне.

 

Източник: https://www.dnevnik.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

2 часа европейско време от Азорските острови до Шабла 

Зимно или лятно часово време: Българите разделени, имат аргументи!

Увеличават се гласуващите в анкетата за часовото време

За отмяна на лятното часово време

„ДНЕС“ се бори за отмяна на лятното часово време

Движение „ДНЕС“: 77 пъти стигат! Времето не е ваше!

Лиляна Павлова в писмо до "ДНЕС" шикалкави за смяната на времето. Обещава, но не поема конкретен ангажимент!

Георги Христов, експерт на Движение „ДНЕС“: Смяната на времето вреди на здравето

На криви чиновници Евросъюзът им пречи


79799