Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Позитанец за бой се стяга

Позитанец за бой се стягаДосадните избори свършиха, червените се върнаха към устойчивото състояние на хаос

БСП отчете представянето си на местните избори така, както легендарният Атанас Пържелов отчете едно време минимална загуба на националната ни футболна гарнитура от Италия - играхме прекрасно и като се има предвид, че играхме срещу световен шампион и те ни биха само с един гол разлика, то резултатът на практика е "равен, да не кажа нещо повече". 

Така стоят нещата с БСП и изборите. Очевидно е, че в тази страна трудно ще се намери човек извън дребна част от тясното ръководство на партията, който е проспал изборите, сега се разсънва и въобще не е наясно как завършиха те. Да му обясним - БСП пак падна. Би в Русе, би в Благоевград, но като цяло пак си падна. Въпреки този общоизвестен факт социалистите около Нинова упорито започнаха да търсят някакъв успех, какъвто и да е, за да го отчетат на партийния си форум. И го намериха - силният мъж в червената партия Кирил Добрев заяви отговорно, че "БСП е обърнала тренда" - за първи път от 25 години, видите ли, БСП печели на местни избори повече гласове, отколкото на предните местни избори! С ръка на сърцето трябва да признаем - това е уникална хрумка! Това е все едно във Венецуела да кажат - обърнахме тренда, инфлацията ни се срина със 120% и вече е "само" 3326%. Не, не - това е все едно да отчетеш оцелелите след бубонна чума като прираст на населението. 

Онзи ден на някакъв отчетен форум червените, които правилно се бяха кротнали покрай изборите, показаха, че

продължават да живеят в две паралелни вселени 

Затова имаше и два доклада за представянето на партията във вота - официален и на опозицията. В официалния, Ниново-Добревия доклад, пълният резил на БСП в червените бастиони Врачанско, Монтанско, Видинско... бе представен по удивителен, ей бога ми, начин. В началото на прехода БСП е партията, която печели селата и малките общини, а сега, видиш ли, неразумний, БСП печели големи общини - туй Русе, туй Благоевград, Перник дори!... Щото хората там се освободили от герберското иго и рязко са заобичали БСП-то. 

Всъщност, ако в БСП някой беше решил за разнообразие да направи истински анализ на изборите, лесно щеше да установи, че БСП спечели само там, където ГЕРБ имаше вътрешни проблеми - заради самозабравил се градоначалник, заради непослушен кмет, заради "хора на Цветанов" и т.н. Ако ГЕРБ си беше изчистила къщата по-рано, БСП нямаше да хване и една ръка в големите общини.

Но не резултатите от изборите са важни. Важно е това, което каза Добрев: "Някои хора в БСП нямаха търпение да свърши изборната кампания, за да започнат нова - вътрешнопартийна кампания." Всъщност - не "някои", а всички чакаха с нетърпение да се сложи край на тези досадни избори, че

да се захванат с познатото - партийния мариз

На "Позитано" още се чудеха какво да отчетат като голям успех, когато вътрешнопартийната опозиция поиска оставки заради лошото представяне на изборите. Опозицията обясни, че консервативният социалист Корнелия не става за нищо, тъй като след 2016 г. пропуснала редица шансове за успех. Така Станишев, Гуцанов и т.н. за пореден път сведоха базисните проблеми на БСП, дълбоката криза, която стига до въпроса за идентичността дори, до прост личностен проблем - обявявайки, че без Нинова БСП може да спечели парламентарни избори, но с Нинова - категорично не, и плюшено мече на селски панаир не може да спечели.  

Разбира се, Нинова никога не си оставя черния кон в реката, затова тя отвърна без много мислене на удара - не може да се говори с хора, дето се целуват с Местан на Орлов мост, рече тя. Тогава Весела Лечева скочи на Станишев, Янаки заудря по ръководството и... нещата в БСП се върнаха в устойчивото състояние на червен хаос. 

"От нас струи злоба и омраза",

констатирал Калоян Паргов. Така е. Откритата война по върховете на БСП бързо слезе сред членовете и симпатизантите. Сега другар кълне другар, инфлуенсър е хванал за гушата инфлуенсър - така както не са се джафкали с прост жълтопаветник или гербер. Всички са убедени, че пречистването на партията минава през реки от кръв. "Наше дело правое, враг будет разбит, победа будет за нами", така да се каже. 

Толкова силно струи тая злоба, че вече страната е тясна и червените прехвърлят минусите си на европейско ниво. Добрев иска Партията на европейските социалисти да вземе отношение по въпросите с честността на изборния процес в България...?! Иска "публична дискусия на европейско ниво..." От кого я иска? От ПЕС, т.е. от Станишев, който вече обясни, че е пълен резил при ерозиращ ГЕРБ да не може да се представиш поне достойно. 

На онзи епичен отчетен пленум единственият, който се опитал да постигне невъзможното - т.е. да помири лагерите, бил новоизбраният кмет на Русе Пенчо Милков. Този, когото всеки социалист развява днес като знаме. Сещате се какво станало - никой не му обърнал внимание. 

В БСП цари фронтовашка психология

В този двуклетъчен свят не може да се позиционираш на различно място освен при Нинова или при Сергей примерно. Дълбоко погрешно, самоубийствено за всяка партия поведение, към което в момента социалистите се стремят като комар към крушка. Това е все едно десните да дебатират преди първия тур за кого ще гласуват на балотажа - за социалист или за гербер. Демотивиращо, непродуктивно поведение.

Днес в БСП не търпят друг шум освен дрънкането на оръжие. Не търпят друг глас освен фалцета си. За тях всичко, което не е атака, е отстъпление. Както казва Добрев: "Когато ти гори отзад, по-лесно вървиш напред."

Истината е, че за да се отлепи от дъното БСП, няма никакво значение кой е начело на партията. Няма никакво значение какво е станало в миналото. Няма никакво значение дори каква е позицията по Истанбулската конвенция или по вноса и износа на магданоза.

Единственото важно за БСП, както и за всяка друга партия, е да спре този пожар. Щото този пожар унищожава БСП, а ГЕРБ и десните се греят на огъня. Не да настане мир и любов, сакън, ще има да се чудят какво да правят на "Позитано", ако настане безоблачно време. Просто с воюващи лагери никоя партия не е прокопсала. 

И не, това не означава, че не трябва чистка. Защото всеки социалист, който мисли, че трябва да се саморазправи до крак с конкуренцията в партията, всъщност работи за Бойко Борисов. И няма никакво значение как се казва, на какъв пост е и дали действа заради пари или заради голямо его - той работи за ГЕРБ и трябва да си ходи. 

БСП не може да спре разкола с магическа пръчка, това е ясно. Единственият светъл лъч на хоризонта е конгресът след половин година. За това време партията трябва да намери и да се обедини около човек - опитен, но неизхабен, популярен, но не с гафовете си, който да сформира достатъчно представителен партиен екип, с който да работи. Нищо чудно партията да не успее да тръгне по този път след половин година и да остане в плен на лагерите. Тогава ще стане това, което става навсякъде по света - ще се появи нова лява партия, която ще притисне сериозно БСП.

Досега това нямаше как да се случи.

В бъдеще това няма как да не се случи. 

 

Източик: www.segabg.com


117433