Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Позор* >> Дебатът по...
Позор* >> Дебатът покрай бюджета: Обиди на мишки, покаяние и наказание

Позор* >> Дебатът покрай бюджета: Обиди на мишки, покаяние и наказаниеДебатът в парламента за бюджета на държавното обществено осигуряване се превърна в стандартен спор и размяна на обиди и обвинения между ГЕРБ и БСП. Зарадиналоженото наказание по-рано днес на липсващите в пленарната зала депутати от БСП и ДПС Георги Свиленски (БСП) обвини председателя на парламента Цвета Кирилова, че налагането на наказанието е в нарушение на правилника и процедурата, тъй като не било подложено на обсъждане. Депутатите от БСП не бяха в залата по време на гласуването на наказанието и го изпуснаха. Според Свиленски с отнемане на командировъчните и парите за пътни разходи на всички депутати, които не са били в зала по време на поименното преброяване, се наказват и всички, които са в командировка, и "един от създателите на партията ви". Той визираше Цветан Цветанов, който замина за Хелзинки на събитие на ЕНП.

 

Без оглед субективното ви разбиране - не може да надхитрите нормите на правилника, отговори Данаил Кирилов (ГЕРБ), който е председател на правната комисия. "На Корнелия Нинова й липсват спомените през 2013 година. Председателят на парламента Михаил Миков определяше кворума като казваше: "Има видимо мнозинство", коментира Данаил Кирилов. Той се закани да извади отчетите на БСП за командировъчните през уикенд.

 

Кирилов напомни, че според правилника всички депутати са длъжни да участват в дейността на парламента, а поименната проверка е именно такава. "Къде сте, г-жо Нинова, като правен субект, няма ви като регистрация", попита Данаил Кирилов. Цялата група на БСП сутринта не се регистрира в опит да провали кворума. "Влязохте като мишки тук", обърна се Кирилов към опозицията.

 

Георги Свиленски настоя от председателстващия събранието Емил Христов (ГЕРБ) на Данаил Кирилов да му бъде наложено наказание, тъй като е обидил всичките 79 депутати от БСП.

 

"Моля да ми определите наказание съобразно тежестта на нарушението. По-скоро исках да кажа мишлета, а не мишки", отговори му Кирилов. Иван Иванов от БСП настоя за наказанието на Кирилов, тъй като "сравняването на депутати с различни биологични видове е нарушение на правилника".

 

Данаил Кирилов се извини на БСП официално от трибуната.

 

Депутатът от БСП Цветан Топчиев пък каза за Христов, че води заседанието като мишка.

 

Въпреки моето несъгласие налагам наказание забележка на Данаил Кирилов за оскърбителни думи, отнесени към цялата парламентарна група на БСП, взе решение Емил Христов "На Цветан Топчиев от БСП няма да наложа наказание. Не заслужава това отношение", добави. "Държа да ми наложите наказание", отговори Топчиев. "Извинете се, както го направи Данаил Кирилов", настоя Христов. "Ще се извиня в личен разговор", отговори Топчиев. "Оттук нанесохте обида, оттук се извинете. Ето ви трибуната", посочи му мястото за изказвания Христов. След което наложи забележка и на Цветан Топчиев.

 

След това заседанието трябваше да продължи с четене на закона за държавния бюджет за следващата година, а обсъждането му да продължи утре. Нинова призова четенето да продължи утре и поиска това да бъде решено на председателски съвет. Христов свика съвет и обяви почивка.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.dnevnik.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Да, ще приемат Бюджет 2019! Пък после..., може и О-С-Т-А-В-К-А (OБНОВЕНО)

Набързо!* >> Здравен бюджет от 5,2 млрд. лв. - приет на първо четене

Експерт: Бюджетите на управляващи и опозиция са предизборни*