Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Прах в очите* >> Вер...
Прах в очите* >> Вероятно правителството ще оттегли от Народното събрание рокадите на министри

Прах в очите* >> Вероятно правителството ще оттегли от Народното събрание рокадите на министриДВИЖЕНИЕ "ДНЕС": ЦИРК С ОСТАВКИ

 

Какъв беше този цирк с оставките на Радев, Нанков и Московски?

 

1. Напуснаха кабинета, но не поеха отговорност;

2. Намериха се 1001 партии и организации да ги подкрепят;

3. Президентът забрави да подпише указ, за да може Народното събрание да гласува оставките им;

4. Кандидат-министър се оттегли преди да е избран.

 

Хляб и зрелища ни осигуряват управленците. Но с поскъпването на насъщния, май са само зрелища. И накрая какво ще стане? Тримата от запаса ще останат в кабинета ни лук яли, ни лук мирисали, а ние ще се чудим как допуснахме да ни извозят по такъв абсурден начин...

 

Очаква се правителството да оттегли промените в състава си, след като опитът за гласуване на оставките в Народното събрание в четвъртък пропадна. Причините са свързани с правни неуредици и оттеглил се кандидат за министър, с което листата на новите предложения за министри се свиха до един кандидат.

Първата спънка пред рокадите на министри дойде, след като депутатите отложиха гласуването им заради неподписан указ от президента. Румен Радев трябваше да освободи от поста му главния секретар на МВР Младен Маринов, който е номиниран за поста вътрешен министър. В същото време юристи са на мнение, че подписването на указа може да стане, едва след като Маринов бъде избран за министър.

Тъй като Радев е на посещение в Рига на 13 и 14 септември, вероятно указът ще бъде подписан най-рано на 15 септември. В същото време запознати твърдят, че Радев е готов да подпише указа още днес. Законът за МВР обаче не предвижда срок, в който това да бъде направено.

Обикновено при подобни назначения тече съгласувателна процедура между правителството и президентската администрация, но за конкретния случай такава не е имало. Това е и най-вероятната причина за неподписването на указа.

Втората пречка пред гласуването на рокадите дойде няколко часа по-късно, когато номинираният за транспортен министър Александър Манолев обяви, че се отказва да заеме поста. Причината е публикация в "Капитал", която разкрива подробности около миналото му. Манолев заяви, че това е целенасочена атака срещу него и намекна, че ще търси правата си в съда.

От последващото развитие на събитията около оставката става ясно, че ако президентът беше подписал указа за освобождаване на Маринов вероятно Манолев щеше да бъде избран от парламента за министър.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://offnews.bg/

 

"ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Пак циркове* >> Нов коалиционен съвет решава кой да смени Манолев, очакват нови министри в сряда

Вземат насъщния! ОСТАВКА!* >> Министър Порожанов: Има реални предп

Нова договорка!* >> Отложиха  те на министрите - президентът не освободил Младен Маринов

Не президентът бави  те на тримата министри, а ГЕРБ

 

 


75923