Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Правителството в Рум...
Правителството в Румъния падна след вот на недоверие

Правителството в Румъния падна след вот на недовериеРумънските депутати свалиха правителството на социалдемократите, водено от Виорика Дънчила, предаде "Ройтерс". Това открива пътя за преходно правителство до провеждането на парламентарни избори в края на 2020 г.

Официалните данни показват, че 238 депутати при необходими най-малко 233-ма са гласували за свалянето на Дънчила.

 

Нейният кабинет загуби мнозинството си в парламента през август, след като по-малкият й партньор, Алиансът на либералите и демократите на Румъния, напусна коалицията заради политически различия. Партията се присъедини към опозицията и даде ясно да се разбере, че иска правителството на Дънчила да падне.

 

Националната либерална партия (PNL), най-голямата опозиционна група, внесе предложението за вот във вторник, когато лидерите й заявиха, че са осигурили необходимата подкрепа.

 

Опозицията обвиняваше правителството на Социалдемократическата партия (PSD), че подкопава върховенството на закона и политизира държавните институции, като назначава неспособни и корумпирани партийни членове.

 

Социалдемократите са на власт от изборите през декември 2016 г. Това е третото правителство, свалено с вот на недоверие, след тези на Емил Бок (2009 г.) и на Михай Ръзван Унгуряну (2012 г.).

  

Очаква се в началото на следващата седмица президентът на страната Клаус Йоханис да свика за разговори за сформиране на коалиция парламентарно представените партии. Президентът трябва да посочи кандидат-премиер, който до 10 дни да представи в парламента предложение за министри и правителствена програма. Той ще има 60 дни, за да сформира правителство. Ако не успее, може да има втора номинация. Ако и вторият кандидат-премиер се провали в съставянето на правителство, парламентът трябва да бъде разпуснат и да се проведат предсрочни избори.

 

Някои политици вече призоваха президента да се съгласи с график, който ще позволи предсрочни избори.

 

"След три години на хаос, некомпетентност и безотговорност днес социалдемократите изгубиха властта", каза Дан Барна, лидер на съюз "Спасете Румъния" (USR). "Сега призовавам президента и отговорните румънски политически партии да се съгласят с конституционен път към разпускане на парламента и предсрочни избори", посочи Барна, цитиран от сайта Emerging Europe.

 

Анализатори очакват да се сформира правителство около Либералната партия, но не липсват и пречки, защото опозицията е фрагментирана и някои подкрепят план за предсрочни избори, отбелязва "Ройтерс".

 

Въпреки своята непопулярност Дънчила е решена да продължи с кампанията си за президентските избори през ноември, на които се кандидатира. Тя ще бъде временен премиер до сформирането на ново правителство.

 

Източник: https://www.dnevnik.bg/

 

114376