Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Правят велоалеи покр...
Правят велоалеи покрай Мадарската градина, местят ги от булеварда пред Александровска

Правят велоалеи покрай Мадарската градина, местят ги от булеварда пред АлександровскаНов вариант за велоалеи по бул. "Пенчо Славейков" обсъжда Столична община.

Причината е недоволството на неправителствени организации и велосдружения към идеята трасето за колоездачи да мине от "Прага" до "Витоша" по тротоарите на "Пенчо Славейков". Според тях това само ще натовари придвижването, особено в района на болничните заведения от Александровска. Според тях велотрасето трябва да се обособи на пътната лента. 

Създаването на конфликтни и опасни ситуации между пешеходците и велосипедистите и стесняване на тротоарите несъмнено ще доведе до сблъсъци и недоволство. Същевременно булевардът разполага с между 5 до 6 ленти на разположение на колите, а споделеният между пешеходците и велосипедистите тротоар е с широчина по-малка от 3 метра,коментираха от Спаси София. 

Новият вариант мести пътят на колоездачите по малките улички в района, обясни зам.-кметът Евгени Крусев пред OFFNews. По думите му експертите ще излязат с окончателно решение в понеделник. 

Ако се приеме този вариант велоалеи ще има по улиците "Доспат" и "Тунджа", като в този случай колоездачите ще минават по част от маршрута си покрай градинката при Баня Мадара. 

През август велоалеи ще бъдат маркирани по платната по бул. „Ген. Скобелев“ в участъка от пл. „Руски паметник“ до бул. „Христо Ботев“.  

Днес беше изпробвана тролейбусна линия 5 за „Младост 2“, като това е първото такова трасе, което се изгражда в София от 17 години, каза Крусев, който провери изграждането на новото тролейбусно трасе в района. Отсечката е дълга 700 м, като реално ще удължи линията на тролейбус 5 с една спирка - по новата пътна връзка, която е построена преди няколко години и ще стига до колелото, в което върти и автобус 306. 

От вторник се очаква да започне експлоатацията на тази тролейбусна отсечка, като старото колело ще остане резервно, а основното ще бъде в „Младост 2", посочи зам.-кметът. 

 

Източник:https://offnews.bg/