Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Правната комисия отк...
Правната комисия отказа да разглежда референдума на народа

Правната комисия отказа да разглежда референдума на народаЧленовете на правната комисия в Народното събрание от ДПС, БСП, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, "Атака", БДЦ и АБВ отхвърлиха предложението на ГЕРБ комисията да разгледа и приеме резултатите от референдума, провел се по инициатива на Слави Трифонов и екипа му.

 Въпреки решението на комисията, проектът за решение в подкрепа на въпросите на референдума ще влезе в пленарна зала като първа точка, като това е факт заради текстове в правилника на НС.

 Фактически предложението на ГЕРБ предвижда парламентът да подкрепи мажоритарния избор на депутати в два тура, задължителното гласуване и намаляване на партийната субсидия на един лев на глас. То идва на фона на решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), че съгласно резултатите си, референдумът няма задължителен характер, тъй като над 12 хил. гласа не достигнаха за това. Припомняме, че в допитването участваха над 3,4 млн. души. Решението на ЦИК обаче все още се обжалва в съда.

 Идеята на партията на Бойко Борисов беше предложена като първа точка в програмата на комисията. След ожесточени дебати обаче единствено депутатите от ГЕРБ подкрепиха включването в дневния ред. Така с 6 гласа "за" и 11 "против", проектът не беше включен в програмата.

По време на дебатите от ДПС обявиха, че следващото Народно събрание трябва да се занимае с референдума и мажоритарната система. Патриотите също подкрепиха това твърдение.

Явор Нотев от "Атака" откри неразбираеми елементи в предложението на ГЕРБ. Според Четин Казак от ДПС пък проектът е закъснял, а посочените в него срокове вече са изтекли.

Социалистът Филип Попов обясни, че основният аргумент на "левицата" срещу приемането на проекта е делото за броя на гласувалите в референдума, което се води във Висшия административен съд (ВАС). "От това решение зависи окончателното положение - дали въвеждането на мажоритарния вот в два тура ще стане задължително за парламента", добави той.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов, който се оказа единствен защитник на идеята, я защити с думите, че трябва да се действа, а не да се говори. "Защото после ще си говорим - трябваше така да стане, но не стана. Защо така", обърна се той към колегите си.

След като аргументите му не бяха приети и гласуването мина, Кирилов обясни, че според него правната комисия е направила огромна грешка спрямо волята на народа.

 

Източник: https://www.actualno.com/


20823