Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Правото да протестир...
Правото да протестираме

Правото да протестирамеУчаствали ли сте в протест? Били ли сте на улицата? Усетили ли сте духа на жаждата за промяна?

Правото да излезеш навън, на площада, да се бориш за кауза, за свобода и демокрация, за справедливост, точно това право е може би най свещеното, най-мощният адреналин. Вдъхновяващо, завладяващо и изпълващо с енергия и устрем!

Вече 28 години след началото на т.нар. демокрация,ние българите признаваме, че обичаме Родината си, но не харесваме държавата. За жалост в България вече позабравихме как се протестира. От 1989 г. насам ние бяхме лъгани много пъти, Излизахме на улицата не веднъж с надежда за някаква промяна, но уви почти всеки път фалшивият сценарий се повтаряше. Да си припомним 10 януари 1997 година, когато започнаха едни от най-големите и мащабни протести в новата история на България. Пак през зимата - на 17 февруари 2013 г. в цялата страна бяха проведени най-масовите протести срещу монополите. Над 100 хил. души излязоха по улиците в София и още над 30 града. Организаторите във Facebook поискаха разваляне на договорите с електроразпределителните предприятия (ЕРП) - ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про. На повечето места протестите се превръщат във всекидневни. Почти същото се случи и на 14 юни 2013 година, когато стартираха и масовите блокади на Орлов мост под наименованието ДАНСwithme. Резултатите са очевидни. Нищо не се промени! А в същото време постепенно потъвахме в упадъчна мизерия, породена от ниски доходи, потъвахме в корупция, престъпност, незачитане на човешките права и пълен упадък на морала. Животът вместо по-добър става все по-тежък и все по-безнадеждно невъзможен.

Факт е, че през последните години протестите не успяват. Защо ли?

Част от тях бяха планирани и водени от кукловоди и техните кукли, други бяха без цел, водачи и идеи. Какво се случи с протестиращите и техните водачи от антимонополните протести? Къде ли са те сега? Както се появиха така и изчезнаха. А знае ли някой ,сеща ли се какъв е резултатът от последните протести ? Никакъв.Останаха само подведени, излъгани хора. Така леко-полека и народът загуби чувството, че е правилно да се бориш, да  отстояваш онова, което искаш. Да браниш своята истина и кауза.Конституцията на България защитава всички граждани, които  излизат на улицата да протестират и милеят за бъдещето на Родината. Чрез протест обществото показва, че не е безучастно, не е пасивно или безразлично към случващото се. То не се оставя да бъде управлявано като марионетка, а ясно и категорично отстоява своите права. Защото в една демократична държава, правото на протест е основно, а неговите форми са регламентирани със закон.

Гражданите трябва и ще продължат да бъдат коректив на управлението. Днешната власт и нейните сателити от т.нар. опозиция доказаха, че не уважават своя суверен, пренебрегвайки волята на 3,5 млн. българи, гласували в Националния референдум. Сблъскваме се ежедневно с пълната незаинтересованост на политическата класаь с нейното безразличие към обществените настроения и проблемите на хората. Ето защо всички разочаровани граждани, водени от чувството за справедливост имат пълното право и основание да излязат на улицата. Да излязат и да протестират до удовлетворяване на исканията им.

Протестът е най-добрият начин да демонстрираш своето недоволство. Гражданите ще го направят и на 11 септември пред сградата на Парламента.

Всеки един от нас може да избере – да бъде или не пред Народното събрание. Обявените искания – честни или не, съвпадат с общото настроение в страната за пълня смяна на системата. Хипотетично съществува и една опасност. От опита на годините се знае ,че много знайни и незнайни сили се стараят, при това много успешно да яхнат протестите. Да ги обезкървят и опорочат. Не е изключено и на този протест да се направи опит, така че и той да се дискредитира или да се оглави от партийни величия, техните или други квази структури и разни измислени субекти. Протестите- начин на употреба И така и той да оттече.

Автентичен, искрен и честен ли е протестът, който се готви – трудно е да се каже в момента. Организаторите твърдят точно това и ние трябва да им вярваме. Искрени ли са времето ще покаже. Исканията за пълна забрана на политическата класа са не само невъзможни, но и опасни. Няма демокрация в света без партии, колкото и омразни, уродливи, безцеремонни и лъжливи да са те.

Системата, такава каквато е в момента, трябва и ще се промени и то до основи! Това обаче трябва да се смени и ще стане изцяло по волята на близо 3 млн. българи, казали решително "ДА" на националния референдум. 3 млн. българи заедно със Слави Трифонов устремено и законно извървяха своя път и поискаха промяна. Промяна, която оялата се политическа класа договорено, упорито и целеустремено отхвърля. Упорито, нагло и лицемерно. Напук на толерантността, търпеливостта и следването на буквата на закона от инициатора на референдума „ Шоуто наСлави“.

Или както казва Слави - "нищо не е приключило и нищо не е свършило"... и "на зла круша - зъл прът.

Ние като будни българи имаме правото и задължението да се борим и отстояваме позициите и правата си пред институциите, навсякъде, включително по улици и площади! Така показваме своята смелост и убеденост, че гражданското общество все още функционира, живо е. Да сме на улицата, на площадите, това е право на всеки, но и да внимаваме кого следваме, с какви искания, цели и идеали!

Така или иначе протестът е един последен начин, чрез който народът може да стигне до диалог с управляващите. А диалогът, а не насилието ражда решенията в интерес на държавата и нейните граждани. И така да се гордеем ,че сме българи!

 

Вижте и други материали по темата:

Когато часът удари... или за протестите в миналото и сега

Пет мига от пролетта… Защото има такъв народ! - Позиция на "ДНЕС"

Държавата призна – референдумът е умишлено саботиран - Позиция на "ДНЕС"

Най-масовите протести в съвременната ни история

Втори Марш за правосъдие припомня за протестите #ДАНСwithme

"Марш за европейско правосъдие" в няколко града на страната

Слави Трифонов за отхвърлянето на мажоритарния вот: Ще има възмездие

Къде са ви дебатите, уважаеми политици?

Протокол на СИК ”разкрива” мaнипулацията на референдума

Време е да изправим завоите в тази държава

Трите лица на ламята ГЕРБ

Уважете гласа ни, за да не ви пометем!

Двата големи препъникамъка пред референдума

Позор! Депутатите се изгавриха с българите, ГЕРБ удари тавана на лицемерието! Слави, дойде времето...!

 

 


35651