Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Празни обещания и съсипани съдби

Празни обещания и съсипани съдбиПозиция на Розалин Новаков - Движение „ДНЕС“, гр. Шумен

Общината в село Хитрино е решила да направи филм на стойност 8 000 за инцидента. На първо четене няма нищо лошо в това. Трагичният инцидент, при който миналия декември влак с цистерни избухна край селото и уби 7 човека, не трябва да се забравя. 

Related image

Related image

Image result for взривът на гара Хитрино

 

Related image

 

Всичко би било добре, ако днес, година по-късно хората в Хитрино не живеят в неоправдана мизерия, страх и подчинение. Въпреки обещанията, въпреки заделените пари.

Властта отпуска средства за нови дограми на изпочупените прозорци, а когато всичко е готово, се оказва, че целите къщи трябва да се бутнат. Най-пострадалите живеят в крайна нищета, защото нямат средства, за да изградят отново опустошения си живот. Хората се притесняват да говорят открито, а кметът Нуридин Исмаил пък се оправдава с обществения съвет.

Въпреки събраните средства и от БЧК, и отпуснатите милиони от държавата, хората и тази година ще посрещнат празниците във фургони, а не в домовете си. Единствените къщи, които са напълно готови са тези финансирани от камарата на строителите... Десет постройки, които ще стават за обитаване преди Коледа. Не така обаче стоят нещата с 13-те къщи, които ще се изграждат в населеното място със средства от държавата, от Социалния фонд. От тях 6 са на груб строеж, а на още три са изградени основите. Останалите четири не са започнати. Тъжна картинка.

Покрай трагедията в Хитрино миналата година се събраха пари, колкото да се направи чисто нов, средно голям град. Социалното министерство отпусна 5 млн. лева, а БЧК даде 2 млн. лв. след дарителска кампания. Хиляди българи, помогнаха с милиони, отделяйки от оскъдния си залък.

Странно и потресаващо обидно е как за цяла година все още не е започнало изграждане по възстановяване и ново строителство? Да не би да се чакат удобни фирми на приближени наши хора? Да не говорим, че ако нещо струва 5 лева, ще го калкулират за 20! А хората ще стоят гладни и зъзнещи на студа... Не за първи път и това не е първият български град!

Днешните управленци са слепи и глухи за страданието на хората. Защото Хитрино вече не е на мода. Защото никой не говори за него. Защото вече има други начини за правителствен PR.

Три дни след трагедията на 13 декември миналата година премиерът Борисов обеща "Къщите на хората от Хитрино ще бъдат възстановени!" и "Напролет ще имат къщи със сигурност". Но коя пролет така и не стана ясно. През май миналата година кметът пък заяви, че Хитрино "ще стане кукла" и с умиление каза на Борисов да се чувства у дома си, защото вече е почетен гражданин... Днес Борисов мълчи. Има по-важни задачи да "обединява" Балканите. Мира в света да кове. Напоследък шефът на правителството е по-скоро международник. Да речеш, че всичко у нас е наред, че сме тръгнали света да оправяме. Пък и кой ли с нас се съобразява, освен с насмешка да ни гледат.

Не се ли случи същото с наводненията в с. Бисер? А във варненско? Години след трагедиите хората все още живеят във фургони. Къщите им не са възстановени. Но обещания имаше, пари се дадоха.

Големият въпрос е къде потънаха? Къде са средствата отделени за Хитрино, къде са средствата отделени за Бисер, къде са средствата за „Аспарухово”, а за Мизия?

Отличителна черта на онези, които управляват България вече три мандата е да обещават, но да не изпълняват. Но тук не става въпрос за дупки по магистралите, за скапана дограма. Тук става въпрос за човешки съдби.

Направете филм за това, господа управляващи.

 

Вижте и други материали по темата:

Седем жертви на взрива в Хитрино (СНИМКИ)

Смъртоносен взрив на влак в Хитрино, 7 жертви и 29 ранени (ВИДЕО+СНИМКИ)

Борисов обеща: Къщите на хората от Хитрино ще бъдат възстановени!

Хитрино преди една година vs. Хитрино днес...

 

 

 

 


45104