Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Празни приказки >> Д...
Празни приказки >> Деца раждат деца, министър залага на нова стратегия да се бори с проблема

Празни приказки >> Деца раждат деца, министър залага на нова стратегия да се бори с проблемаФакт е, че мерките явно не са били ефективни. Това заяви социалният министър Бисер Петков във връзка със случая, при който малолетна роди второ си дете. Случаят е от Лом, а бащата беше осъден на половин година затвор.

Доколкото знам, предприети са действия момичето да бъде изведено от тази среда, подчерта социалният министър. Петков цитира данни, че над 3000 деца годишно се раждат от деца. Той припомни, че от тази седмица е публикувана за обществено обсъждане Национална стратегия за детето с хоризонт до 2030 година и там една от целите били майчиното и детското здраве. Подкрепата е много важна и от родителите, и от съответните експерти, уточни Петков пред Нова телевизия.

Същевременно министърът не можа да вземе отношение по случая в Лом, защото не познавал цялата фактология. Той се измъкна с думите, че преценката е на социалните работници. Именно по отношение на социалните работници Петков припомни, че днес (18 януари) на първо четене се гледа новият Закон за социалните услуги, съгласно който ще се прави карта и нуждаещите се от социални услуги ще могат да ги търсят изрично.

По отношение на ТЕЛК пенсиите социалният министър увери, че се защитават правата на хората с увреждания и в най-лошия случай някои от тях ще получават пак по 30 лева добавка, но в повечето случаи парите ще са повече. Става въпрос за това, че заради новото законодателство за хората с увреждания през януари не бяха платени добавките от 30 лева към инвалидните пенсии. Причината за неплащането е, че вече не НОИ, а социалните ще плащат – новата финансова подкрепа ще зависи като размер от линията на бедност и ще е различна спрямо увреждането.

Относно безплатните винетки за хора с увреждания, Петков заяви, че декларации могат да се подават и по обикновена поща, и по електронен път.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.actualno.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Политически безумия* >> Валери Симеонов свърза вдигането на раждаемостта със стабилността на правителството


87121