Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Празничен PR и звезд...
Празничен PR и звезден прах в очите >>  КПКОНПИ се отчете с отнето имущество за 1. 5 млн. за 3 месеца

Празничен PR и звезден прах в очите >> КПКОНПИ се отчете с отнето имущество за 1. 5 млн. за 3 месецаЗа последните три месеца Комисията е спечелила в полза на държавата над 1,5 млн. лв. Това каза Антоанета Цонкова - член на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), на изслушване по време на заседание на парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика.

"За отчетния период от 20 септември, когато представихме първите резултати, сме приели решения за образуване на 43 производства, като стойността на бъдещите искове по тях е в размер на над 53 млн. лв. Внесли сме и 67 мотивирани искания пред окръжните съдилища, като общата им стойност е над 63,5 млн. лв. За тези три месеца сме спечелили три дела, като общата стойност на присъденото в полза на държавата е над 1,5 млн. лв.", заяви Цонкова.

Тя обясни, че това имущество представлява един апартамент в Габрово, пет магазина - два във Варна, един в Айтос и един в Бургас, кафесладкарница в Карнобат, жилищна сграда на 4 етажа, от която КПКОНПИ е отнела 1/6 част, двойно място от 6 дка, 55 дка ниви, 4 дка овощни градини, едно моторно превозно средство, 224 хил. лв. парични средства и др.

"За миналата година Комисията е приела 101 решения за обезпечаване на имуществото, а сега са със 75% повече - т.е. 176 решения сме взели. Предявили сме 96 иска миналата година, а сега са 141 броя. А прекратените производства за миналата година са били 125, а сега са 361 и се надяваме до края на годината да достигнем 200%", каза още Цонкова.

Проверката на министър Владислав Горанов относно жилището, което ползва, ще бъде изпълнена от Комисията в срок. Това каза пък председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев.

"По този случай КПКОНПИ трябва да събере всички съотносими документи. Ние просто изпълняваме всички указания на прокуратурата и ще ги изпълним в срок. Но при нас тече и друга проверка - за конфликт на интереси", заяви Георгиев.

Той коментира и случая с Лозан Панов. "Г-н Панов не се яви пред КПКОНПИ и излезе с публична декларация, предвид което се обезсмисля повторна покана за изслушване. Но проверката продължава, защото снемането на показания от лицето е само едно от нещата, които трябва да се направят. И всъщност идеята, с която беше призован, беше в негова полза, за да обясни откъде идва разминаването. Но се изискват и други документи", заяви Георгиев и посочи, че след като КПКОНПИ приключи проверката, всички документи ще бъдат изпратени на прокуратурата.

{"uid":1,"hostPeerName":"https://dnes.dir.bg","initialGeometry":"{"windowCoords_t":0,"windowCoords_r":1366,"windowCoords_b":728,"windowCoords_l":0,"frameCoords_t":1960.375,"frameCoords_r":921,"frameCoords_b":1960.375,"frameCoords_l":111,"styleZIndex":"auto","allowedExpansion_t":0,"allowedExpansion_r":0,"allowedExpansion_b":0,"allowedExpansion_l":0,"xInView":0,"yInView":0}","permissions":"{"expandByOverlay":false,"expandByPush":false,"readCookie":false,"writeCookie":false}","metadata":"{"shared":{"sf_ver":"1-0-31","ck_on":1,"flash_ver":"0"}}","reportCreativeGeometry":true,"isDifferentSourceWindow":false,"goog_safeframe_hlt":{},"inFakeDecryptionExperiment":false}" src="https://tpc.googlesyndication.com/safeframe/1-0-31/html/container.html" frameborder="0" marginwidth="0" marginheight="0" scrolling="no" width="0" height="0" data-is-safeframe="true" data-google-container-id="2">

Той обясни, че няма краен срок за извършване на тази проверка. "Но законът не ни дава възможност да санкционираме лицата за неявяване", каза още той.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://dnes.dir.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Кой държи бухалката? >> Никой за нищо не пита КПКОНПИ

Държавата на КПКОНПИ и правото на ЕС

Асен Йорданов от ,,Биволъ":.....КПКОНПИ да провери вилата на Сариев, на която Горанов е видян от екип на Фрог

БСП внася сигнал до Комисията за антикорупция за апартаменти на депутати от ГЕРБ
83319