Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Пред буря >> Природо...
Пред буря >> Природозащитниците се обявиха срещу номинацията на Ревизоро

Пред буря >> Природозащитниците се обявиха срещу номинацията на РевизороНоминации като тази на Емил Димитров ще задълбочат още повече съществуващите проблеми и ще повишат още повече градуса на общественото напрежение, това ще бъде продължение на тенденцията, започната от Нено Димов за системно застрашаване, а не опазване на природата. Това коментира коалицията "За да остане природа в България".

"С тревога следим новините за потенциалната кандидатура на министър на околната среда и водите. Коалицията предупреждава, че проблемите в сферата на опазването на околната среда с висока обществена значимост - стартирали и очаквани наказателни процедури, кризи с водоснабдяването, вноса на отпадъци, чистотата на въздуха, изискват професионализъм и истинска мотивация за решаването им. Призоваваме Министър-председателя да назначи личност с подходящо образование в сферата, достатъчен професионален капацитет, вътрешна убеденост и отговорно отношение към природата", заявяват природозащитниците.

Кандидатурата на Димитров за министър на околната среда беше обявена пред медиите от съпредседателя на Обединени Патриоти и военен министър Красимир Каракачанов след двучасово заседание на Коалиционния съвет на управляващите. Премиерът Бойко Борисов не се появи на представянето на номинацията. Затова не стана ясно дали тя е била одобрена от ГЕРБ.

 

"Основната му задача ще бъде, въпреки че не му е пряко задължение, да се наеме с едни тотални проверки, наречете ги ревизии, на цялата система, която води не само Перник, но и други градове, към опасността от създаване на подобно положение като в град Перник", обясни Каракачанов какво се очаква от Димитров, ако стане министър.

Каракачанов отново защити бившия министър Димов: "Ние не приемаме Нено Димов да бъде изкупителна жертва за всички грешки, които са провеждани години назад. Защото Нено Димов като министър на екологията утвърждава графиците, които му подават ВиК-тата, които не са подчинени на министерство на екологията".

Миналата седмица той определи случилото се като „показно убийство“ на политическата кариера на Димов.

От "Демократична България" обявиха, че "бедствието в МОСВ няма да се потуши с поредна калинка на ВМРО". "ВМРО многократно, нагледно и системно демонстрира липсата си на кадрови експертен капацитет. Коалиционният партньор на ГЕРБ няма и политическата визия, за да отговори на създалите се предизвикателства и да преодолее натрупаните проблеми. Предложеният от правителството нов министър – Емил Димитров – няма нито познанията, нито волята, за да реши кризата в сектора", посочиха от дясната коалиция. И поискаха премиерът Бойко Борисов да поеме отговорност като подаде оставката на правителството.

 

Кой ще седне в горещия стол

Емил Димитров е роден през 1962 г. в Перник.
Завършил е Института за музикални и хореографски кадри и се е занимавал с народни танци като хореограф. После поради жилищни проблеми отива в строителството, където работи като електроженист. Успоредно с това завършва Висшия икономически институт.
Има следдипломни квалификации по митнически контрол, финанси и счетоводство. Работил е в съобщенията като на надзорник и като счетоводител. 

През 1992 г. постъпва в Държавния финансов контрол. През 1997 г. става ревизор на годината заради принос в разследването на зърнената афера на кабинета "Виденов"
През 2001 г. премиерът Симеон Сакскобургготски го назначава за директор на „Агенция Митници”. През 2002 г. правителството сключва консултантски договор за митниците с английската фирма „Краун Ейджънтс” и Емил Димитров подава оставка заради „несъгласие управлението на българските митници да бъде поверено на частна английска фирма”.
Известно време Димитров бе кадър на Движение Гергьовден. 

В сегашното Народно събрание влезе като депутат от групата на "Обединени патриоти".  Председател е на парламентарната комисия за борба за контрабандата и сивата икономика. През 2018 г. лидерът на НФСБ Валери Симеонов обвини Димитров в тежък лобизъм в полза на "Лукойл" и другите големи в петролния бизнес - заради лансираните законодателни промени, засягащи търговията с горива. Конфликт между Симеонов и Димитров избухна и заради "поправката Домусчиеви", която щеше да помогне на собствениците на "Български морски флот" да не плащат неустойки по приватизационния договор. 

В последните седмици Ревизоро афишира близостта си със Сотир Цацаров. Той обяви, че лично е убедил бившия главен прокурор са оглави КПКОНПИ - антикорупционната комисия. "Все пак аз съм синя каска. Ако беше някой от ДПС (да говори с Цацаров), щяхте да кажете това е Пеевски, ако беше от БСП пък - Корнелия Нинова си назначи председател".

 

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

 Източник: https://www.sega bg

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

 Ревизоро си изми ръцете с прокуратурата >> Не каза кои са "двамата контрабандисти"

Цирк да има >> „Воля“ сезира главния прокурор за изказване на Ревизоро

Безскруполен >> Законотворчество на тъмно за горивата или в чий интерес действа Ревизоро

Крайна наглост! Време е да изхвърлим боклука! ВИЖТЕ >> Ревизоро: Протестиращите за цените на горивата да отидат в Румъния и Гърция и да си купят "евтини" горива оттам

Време е да изхвърлим боклука* >> Ревизоро: Политически кръгове плащат за протести, за да изнервят премиера

 

 


120088