Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Предизборна агитация...
Предизборна агитация >>

Предизборна агитация >> "Бойко такси" е на живо от Божурище до Брюксел и печели избориБойко Борисов повози на джипката и предишния гръцки премиер Алексис Ципрас. Но изрично го предупреди да спазва правилата и да си сложи колан.

 

Живите излъчвания на премиера във фейсбук станаха феномен, аудиторията - до 100 000. Предприемчиви зрители дори се възползват от рейтинга да продават коли

“Бойко Борисов е на живо в момента.” 215 хил. души получават това съобщение на телефоните си почти всеки ден, а често пъти по няколко пъти на ден, когато на фейсбук страницата на премиера започва поредното живо излъчване от нещо, което той прави. А

във фейсбука на

Борисов се излъчва

всичко - срещи

с Ангела Меркел,

изявления пред

журналисти,

обиколките му

из страната

И всяко от тях събира поне 10 хил. гледания, а често пъти надхвърлят и 100 хил.

“Бойко такси” е новото кодово име в Министерския съвет, когато ще има живо излъчване на премиера във фейсбук. Появи се, след като в последните две седмици на кампанията за европейските избори Борисов се качи на джипката си и обиколи страната с нея. Сам измислил нетрадиционното си участие в кампанията, след като сътрудници му поискали да отпусне бюджет за телевизионни клипове на ГЕРБ. И така премиерът всъщност направи най-евтината телевизия - за нея е нужен само един смартфон с голям пакет мобилни данни. И един човек, който да го държи и да снима (обикновено това е медийната съветничка на Борисов Севдалина Арнаудова).

Мнозина отдадоха спечелените от ГЕРБ евроизбори именно на живите предавания на премиера във фейсбук. Факт - БСП, която насред кампанията дишаше във врата на управляващите, по данни на социолозите, бързо бе задмината и остана тъжно да маха в огледалото за задно виждане на Бойковата джипка.

Политолози и пиари бързо оцениха този телевизионен феномен. И не само те. Българинът е предприемчив човек, доказаха фенове на новото политическо шоу - коментарите под клиповете на Борисов се превърнаха в място за пускане на малки обяви.

“Продавам Голф III, запазен, с шибидах” например е публикация, която често пъти може да бъде видяна по време на стриймването на Борисов на живо. Твърди се, че дори имало и сделки след подобни включвания, но това все още е в сферата на градската мълва.

 

Борисов разговаря с турския президент Реджеп Ердоган, а находчив зрител опитва да привлече аудиторията му с обява за продажба на стара кола.

От друга страна, след като Борисов дава достъп до хиляди едновременно, защо пък човек да не се възползва. Хората продължават да си пускат обявите, значи, явно работи.

Всъщност историята на живите предавания на Борисов е много по-дълга. Първото излъчване във фейсбук страницата му е от 20 март 2015 г., а клипчето е от Брюксел след Европейски съвет. “До момента сме настоявали на всички нива темата за Общия енергиен съюз да влезе в дневния ред на Европейския съвет. България беше най-лоялната, най-принципната, изпълнявайки абсолютно всички указания на Европейската комисия, а на практика се лиши от три големи договора”, обяснява Борисов пред събралите се репортери. Клипът е гледан над 44 хил. пъти и е събрал над 65 коментара.

Оттогава включванията на живо през фейсбук вече минават 1100. Борисов ни прави свидетели на срещите си със световни лидери - Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер, Ангела Меркел, Еманюел Макрон, Тереза Мей и др. Всяка негова инспекция на важни инфраструктурни обекти също се предава на живо. Последователите му могат да следят в реално време и изказванията му в началото на правителствените заседания, както и от парламента, дори партийните срещи не остават скрити за публиката.

През януари миналата година на живо от летище София се излъчи и посрещането на германския канцлер Ангела Меркел. Борисов я чакаше с букет жълти рози и ѝ разказа за българската шевица. Докато минаваха през правителствения VIP, той научи Меркел как да каже “добър ден” на български, а на качване в колата премиерът шеговито каза: “Ето, и вятърът спря”. 

 

Дойде и спря да духа е една от знаменателните реплики на Борисов, излъчени на живо. Тя бе отправена към германската канцлерка Ангела Меркел.

Сред любопитните клипове е и как Борисов лично изпраща френския президент Еманюел Макрон след Срещата на върха по време на европредседателството ни. Двамата обсъждат важните европейски теми, а преди да се качи в колата, Макрон казва: “Бойко, много ти благодаря! Имаш приятел в Париж. Когато искаш, можем да поиграем футбол.” “Във Варна”, усмихва се премиерът. “Аз ще те заведа в Марсилия”, отвръща му Макрон.

 

В истинска сензация обаче се превърнаха предаванията на живо от джипа на Борисов и обиколките му из страната по време на кампанията за евровота. В колата на задната седалка той най-често вози вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов и зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков. По спирките из страната качва и кметове, които му разказват как се променят градовете, често обаче искат и пари.

Първото автомобилно видео премиерът излъчва на 17 май.

“Епизод 1” бе

посветен на ремонта

на магистрала

“Хемус”

в участъка между Боаза и пътя Велико Търново - Русе. Докато шофира джипа из строежа, обяснява: “На всички им е лесно, като се построи магистралата. Тогава по студиата викат - стига с тия магистрали, дай да си говорим за фугите на “Граф Игнатиев”. Вижте сега колко много хора се трудят. Тук се насипва, а там се рушат скали. С тази отсечка разстоянието, което сега се взема за 30 минути, ще се изминава за 2. Приятно е така- планина, ливади и гледаш как се ражда и пораства магистралата, а в същото време държавният дълг намалява”, обяснява на живо Борисов. А от задната седалка кимат Горанов и Нанков.

 Само половин час по-късно премиерът вече е сред хората в района на пътен възел Плевен - Ловеч, които го посрещат с викове “Бойко” и тениски с лика му. “Тихо, не се занимавайте с партийна работа!”, скастря ги обаче премиерът, защото инспектира отсечката, а не е там в качеството си на лидер на ГЕРБ. На тръгване го спира и учителка от Математическата гимназия в Плевен, която някога е преподавала и на Горанов. Тя му благодари за отпуснатите пари за училището ѝ. Горанов бе от многото добри ученици, но е най-добрият министър на финансите, разказва учителката. След като научава и това, премиерът потегля към Шумен, където открива още 100 работни места, а вечерта вече е в село Притое, където заедно със земеделския министър Десислава Танева се среща с тютюнопроизводителите.

Но този динамичен ефир далеч не е най-дългото излъчване на живо. Рекордът бе на 20 май, когато един след друг в продължение на 7 часа следваха клипове от Южна България, а спирките бяха Пазарджик, Пловдив, Асеновград, Поморие, Бургас, Болярово.

“Отиваме до

Асеновград, може

да видим някоя

булчинска рокля,

ти си ерген още”

- така Горанов се обърна шеговито към Нанков по време на пътуването. “Да, хубава препратка. Асеновград беше популярен навремето с булчинските рокли”, смее се в отговор Нанков. “Има ли завод за булчински рокли в Асеновград”, включва се и премиерът, а министрите обясняват, че има много манифактури. Борисов пък се шегува по адрес на Дончев: “Той и Томи трябва да се оглежда”. “Аз по принцип се оглеждам, но не за булчински рокли”, не се дава вицепремиерът.

 

Министърът на финансите Владислав Горанов и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков се шегуват, че Нанков още няма брак и трябва да купи булчинска рокля.

На слизане от колата Борисов пак е посрещнат от почитатели. В джипа се качва и кметът на Пазарджик Тодор Попов, който от задната седалка разказва за санираните блокове. “Държавната програма за саниране няма да бъде подновена по досегашния начин, защото не е справедливо. Събираме пари от всички, ремонтираме апартаментите и къщите на малцина”, съобщи новина пак от задната седалка Дончев. А кметът поиска пари за нова спортна зала и околовръстния път на града, който безспорно е нужен.

 

Вицепремиерът Томислав Дончев е чест участник в живите предавания от страната. И винаги спазва правилото на Борисов, че колан се слага и на задната седалка.

“Много се радваме да ви видим на живо”, обърнаха се жени към Борисов.

“На живо по-хубаво,

че иначе на умряло

не е хубаво”

- отбеляза шеговито Борисов и добави - Много сте се изрусили всички.” “Ами да, заслужавате”, отговориха му те. Следва ново видео от обходния път на Поморие. А в Бургас на свой ред в джипа се качва и кметът Димитър Николов и двамата отиват на инспекция на новата спортна зала в града.

“Ето това ми е най-драго, на гола поляна и... След 10, 15 г. може да я кръстят Митко Николов. Шегувам се”, казва Борисов, докато разглежда съоръжението.

В този епизод кметът

на Бургас поиска

2 млн. лева за

филхармонията

“Без филхармония не върви. Всичко, което кажеш, накрая трябва да го завършиш с култура”, отбеляза Борисов. “Имам много силен център- нападател - Дончев. Да ви го дадем. Аз съм скъп трансфер, не може да си го позволите още”, каза Борисов в Бургас, докато хората се оплакваха, че нямат отбор в А група.

Още на следващия ден джипът на Борисов потегли към Варна, а ред на задната седалка е на кмета Иван Портних. По време на пътуването из морската столица той прави пълен отчет за изхарчените пари и разказва за бъдещите инвестиции. Спират при новостроящия се храм “Св. Прокопий Варненски”, Борисов обещава пари за довършителните работи. На излизане от храма премиерът сподели мнението си и за най-коментирания проект в морската столица - изграждането на бул. “Левски”: “Ето как много хора не вярваха, че булевард “Левски” ще стане, а той стана. Минах по елипсовидното кръстовище, не видях проблем. В пикови часове си работи съвсем нормално. Общо взето, всичко са едни спекулации, в крайна сметка се облекчи в огромна степен трафикът”.

На следващия ден Борисов посреща гръцкия си колега Алексис Ципрас в Кирково, за да дадат старт на строежа на газовата връзка България - Гърция. “Качи се да те возим у България, колана си сложи да сме стриктни!”, заръчва Борисов на Ципрас. На път към Маказа му обясни, че “гърците обичат да идват в България на хладно и зелено”. “Трябва да инвестираме малко още в проходите, защото е огромен поток”, споделя българският премиер какво му е казал Горанов за пътищата през планините в Южна България. Ципрас моментално пита дали пътищата сега са достатъчно големи и Борисов признава, че не са. И обяснява защо - в миналото Гърция била южният фланг на НАТО, а България - на Варшавския договор, та се правели само траншеи. Но сега, през проходи като Маказа минавали и чужденци - румънци, молдовци ги ползвали, за да ходят в Гърция. “В общи линии сме фифти-фифти - едните идват да харчат пари в България, другите - в Гърция”, обобщава Борисов картината.

В следващите дни джипът на Борисов обиколи и по магистралите “Европа” и “Струма”. А само ден след евроизборите отново е на път, за да провери пътищата в Севлиево и Габрово.

9 включвания на живо прави на 2 юни премиерът. Този път в джипа са Горанов, образователният министър Красимир Вълчев и земеделският Десислава Танева, като по пътя се качват и кметове. Обиколката е в Нова Загора, Котел, Сливен и села от региона. На живо от Сливен е съобщена и важната новина, че правителството обмисля да въведе безплатна храна в детските градини. От задната седалка кметът на града Стефан Радев се хвали, че от обществените поръчки за кръгово движение са спестени 400 хил. лв. За първи път някой кмет да спести пари от ремонти, отбелязва премиерът и обещава спестените средства да отидат за детска градина. В Котел

оркестър посреща

джипа на Борисов

и му свири

“Батальонът

се строява”

България не е само на жълтите павета, каза той на спътниците си.

При проверката на жп магистралата със Сърбия и Турция в участъка край Елин Пелин пък вози транспортния министър Росен Желязков. При влизането си в Пазарджик тогава премиерът наду “Лед Цепелин”. Разгледа с интерес системата за управление на трафика и напълно ремонтираната гара в града. След това се качи в локомотива и зае мястото на помощник-машиниста.“Нямам книжка за влак!”, пошегува се Борисов в отговор на въпроса той ли ще го кара.

В края на юни премиерът

подкара на живо

и електрокар

при обиколката си на логистична база на датска компания в индустриалната зона край Божурище. Докато пътуваха натам, Борисов показа на Горанов, Дончев и Нанков родната си къща и поляната, на която е играл като дете.

“С колелото ли идвахте, генерале?”, пита го Горанов. Веднага след като влиза в базата, Борисов забелязва електрокарите и се качва на един от тях. Подкарва го, а до него е и една от служителките - Илияна. “Харесва ли ти в България?”, пита премиерът датчанин, който върви до тях. “Да!”, отвръща той. “Има нещо гнило в Дания, да знаеш!”, казва с усмивка Борисов. Демонстрира чувството си за хумор и на тръгване, като се обръща към Илияна с думите: “Мога да те возя на джипката. Чакай, да не избегаш, ей!”.

Последваха още три включвания, докато премиерът стигне до изграждането на разширението на пътя за Кулата. “Една теменужка не искам да се смачка, чу ли, Нанков”, нареди той на най-редовния си пътник в “Бойко такси”. 

 

Почитатели на Борисов го спират по пътя и го молят за селфи.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://m.24chasa.bg/novini/

 106301