Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / Предизвестено >> Чак...
Предизвестено >> Чакате президентска партия, която да пречупи статуквото, ами ще има да почакате…

Предизвестено >> Чакате президентска партия, която да пречупи статуквото, ами ще има да почакате…Оневинената от прокуратурата управа на Община Варна все пак бе осъдена за наводнението в квартал “Аспарухово”. В бедствието през 2014 г. загинаха 13 души. Осем намериха смъртта си под руините на една къща. Именно собственичка на имота сега успя да издейства в гражданско дело обезщетение за имуществени и неимуществени вреди. Стойността на уважените искове e около 24 000 лв., а решението на варненския районен съд е обжалвано на втора инстанция. 

Макар да е висящ, казусът е доста интересен. При разследването на трагедията и техническата експертиза, и прекратеното впоследствие прокурорско производство стигнаха до извода, че макар да са налични множество негативни фактори (непочистено дере, незаконно строителство и т.н.), няма конкретна причина, довела до целия ужас. Така виновен остана единствено дъждът. Сега обаче съдът предпочете да не се концентрира върху природните сили, а върху (не)свършеното от общинската управа. 

Така например в решението си съдът е констатирал, че бездействията на кметството относно дерето са “довели като пряка и непосредствена последица настъпването на твърдените от ищцата вреди”. Отделно от това е неглижирано мнението на общинските адвокати, че имотът е незаконно построен. По този въпрос съдът казва: “Дори да се приеме, че действията на ищцата по изграждане на къщата без строителни разрешения и на границата с процесното дере са незаконосъобразни (…), именно ответната община е осъществила бездействие по упражняване контрол досежно незаконно изградените постройки и предприемане на действия по събарянето им. Това поведение на ответната община също е действие на виновно неизпълнение на задълженията за осигуряване поддръжката на отводнителното съоръжение”. В крайна сметка с обезщетенията с лихвите са изчислени на 23 773 лв., постановени са и 1500 лв. разноски на ищцата. 

В общ план обаче Община Варна може да се похвали с успех в съдебната зала при процеси след наводнението. Седем дела, заведени срещу заповедите от кризисния щаб за събаряне на къщи, са окончателно спечелени.

 

Източник: https://www.segabg.com/

 

 


96266