Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Преференцията няма д...
Преференцията няма да работи при промените в Изборния кодекс

Преференцията няма да работи при промените в Изборния кодексСпоред преподавателя в СУ, тенденцията не е позитивна и за избирателната активност

"В дъното на проблема с преференциалното гласуване стои кой е основния фактор в политическия процес – гражданите или партийните централи. Практиката показва, че ако бъде осигурена работеща преференция, партийните централи нямат тоталния контрол над това кои ще бъдат представителите на гражданите в съответната институция. При това, което беше прието като нови условия, преференцията няма как да работи", коментира в предаването "120 минути" по bTV доц. Христо Христев, преподавател по право на Европейския съюз в Софийския университет.

След две среднощни заседания на Народното събрание през седмицата бяха приети драстични промени в изборното законодателство. Най-скандална от тях се оказа вдигането на прага на преференциите, необходими за провеждането на партийните листи.

По думите на до. Христев тенденцията не е позитивна за избирателната активност, когато се отнемат и допълнителните фактори за стимулиране на участие на гражданите. "Не е много трудно да предвидим как ще се отрази това на изборната активност", коментира още той.

Факт е, че има широка подкрепа за кандидатурата на Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС, отбеляза още доц. Христо Христев. По думите му нейният избор е и въпрос на политическа конфигурация в институциите на ЕС.  

 

Източник: https://btvnovinite.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Вероятно президентско вето! >> Радев за Изборния кодекс: Нека другите да се изговорят, моите действия са ясни

Слави Трифонов: Въпросът сега е: Кога любените и любещите ще си разменят позициите?

НОВИНАТА НА ДЕНЯ: Изборният кодекс на коалицията ГЕРБ - ДПС обръща каруцата на властта! Всичко по темата ВИЖТЕ ТУК >>

Закъснели вопли >> Джамбазки към Борисов: Върнете преференциите! Не превръщайте лицемерието на БСП в героизъм

 


90137