Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Преговорите за Либия...
Преговорите за Либия в Москва завършиха без споразумение за прекратяване на огъня

Преговорите за Либия в Москва завършиха без споразумение за прекратяване на огъняКомандирът на Либийската национална армия Халифа Хафтар и Агила Салех, председател на парламента в Източна Либия напуснаха Москва, без да подпишат споразумение за прекратяване на огъня с Правителството на националното съгласие на премиера Файез Сарадж, предаде ТАСС, цитирайки либийската агенция ЛАНА.

В същото време се стигна до нови въоръжени сблъсъци в южната част на столицата Триполи. Телевизия "Хадас" цитира изявление на Либийската национална армия, която заявява, че е решена да победи.


По-рано беше съобщено, че Хафтар е поискал срок до тази сутрин, за да проучи споразумението за прекратяване на огъня, предложено след непреки преговори в Москва с правителството на националното съгласие.


Командирът на Либийската национална армия фелдмаршал Халифа Хафтар заяви, че предложеният му в Москва проект за споразумение за прекратяване на огъня с правителството на националното съгласие на премиера Файез Сарадж е пренебрегвало редица искания на неговата страна.


"Проектът пренебрегва много от исканията на либийската армия", заяви Хафтар, цитиран от телевизия "Ал Арабия".


По-рано арабския клон на телевизия "Скай Нюз" заяви, че на непреките преговори в Москва Хафтар е настоявал силите на ЛНА да бъдат допуснати в Триполи и да се създаде правителство на националното единство, което да получи одобрението на парламента, който заседава в източния град Тобрук.


Освен това фелдмаршалът настояваше на международен мониторинг на изпълнението на споразумението, в който да не участва Турция, както и извеждане на "доведените от Сирия и Турция наемници" от Либия.

 

 

Източник:https://frognews.bg/


120071