Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Прехвърлят вината на...
Прехвърлят вината на работниците* >> Директорът на

Прехвърлят вината на работниците* >> Директорът на "Арсенал": Има нарушение на инструкциите за безопастност, няма обгазяванеИзпълнителният директор на оръжейния завод "Арсенал" Николай Ибушев заяви, че инцидентът, при който един работник загина, а друг е в тежко състояние, е резултат от нарушаване на инструкциите за безопасност при работа. Ибушев уточни, че не е регистрирано обгазяване и няма причини за безпокойство сред населението.

"Тази сутрин в завод 3 на „Арсенал” при нарушаване на инструкциите за безопасна работа загива един работник, втори е тежко обгорен.  В помещение, където има смесител, миксер за димна смес, а самият миксер трябва да се включи в пулта за управление, който е изнесен извън помещението, при затворена врата, по непонятни за нас причини, двама работници се озовават вътре с работещ миксер. В този момент случвайки се нещо в самия миксер, той се възпламенява и пламъкът обгаря единия и тежко обгаря втория", каза Ибушев, цитиран от БГНЕС.

В инструкцията ясно и точно е казано, че миксерът трябва да се включи при затворена врата, без да има в помещението хора. Какво са правили при работещ миксер вътре, в момента има назначена комисия, която ще разследва подробно свидетели, ще разследва, ако има веществени доказателства. Аз не мога да се наема с какво заключение ще има комисията, подчерта Ибушев.

 

"Едно ми е ясно – че отново имаме нарушение на инструкциите за безопасна работа, инструкциите. Както винаги така се получава, за съжаление имаме такъв инцидент. Няма обгазяване. Станцията, която измерваше обгазяването е показала абсолютно нормални данни. Спокойна е работата, хората си работят, няма никакви причини за безпокойство на населението", коментира още Ибушев.

 

ГИТ разследва инцидента в "Арсенал"

Екип от експерти от Главна дирекция „Инспектиране на труда“ (ГИТ) е командирован да подпомогне инспекторите по труда от Дир...

Прочети повече

Валентин Радев: Запалена бъркалка е причинила инцидента в завод "Арсенал"

Запалена бъркалка е причината за инцидента в завод „Арсенал“. Това съобщи вътрешният министър Валентин Радев пред журналист...

Прочети повече

РЕДАКТОР: РУМЕН СКРИНСКИ

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.actualno.com/