Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Премиерски фантасмаг...
Премиерски фантасмагории >> Борисов предложи феновете да управляват

Премиерски фантасмагории >> Борисов предложи феновете да управляват "Левски"Премиерът Бойко Борисов изненадващо предложи на феновете на "Левски" те да получат акциите и да поемат управлението на клуба. Това се случи още в началото на срещата в Министерски съвет, която беше поискана от запалянковците след заканата на спонсора на футболния клуб Васил Божков, че ще спре финансирането, ако държавата забрани на частни компании да организират лотарийни игри. Именно "Национална лотария", в която основен дял има Божков, ще бъде най-ощетена от решението.

" Ако искате да го има този футболен клуб във вида, в който вие си го представяте, акциите трябва да са си при вас. И да си държите управлението на клуба, така както са "Барселона" и "Реал" (Мадрид), където феновете имат важна роля. Толкова по модела на управление", рече той към феновете. И не пропусна да изтъкне отново "сините" си пристрастия. "Тук е трудно да се определи кой е по-голям фен на "Левски". Ходил съм на повече мачове, отколкото всички заедно. Това са две различни теми. Понеже вие ги обвързахте в една, затова е толкова голям интересът. Срещам се с всички. Футболният клуб "Левски" го е имал, има го и ще го има", се обърна премиерът към представителната извадка на привържениците.

И не пропусна да ги предупреди, че не желае протести: "Вие обвързвате двете теми. След като се направи проверка от финансовата инспекция, този доклад идва при мен. Това нещо го сезираме и го даваме на прокуратурата. Къде е "Левски" в цялата ситуация?! Вие се срещате и ни плашите с бутнове. Какво искате вие от нас?! Да скрием този доклад. Няма как да го скрием, защото утре ще дойде прокуратурата да ме пита защо съм го скрил. Тези хора носят отговорност с техния печат относно доклада. Излиза, че ни плашите с бунт. Така излиза!".

По този начин Борисов спази обещанието си от четвъртък да заяви на феновете, че няма как да скрие доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция, която извърши проверка в Комисията по хазарта. На правителственото заседание той бе обещал и да увери феновете, че няма връзка между подготвяните законови промени и футболен клуб "Левски".

На влизане Степан Хиндлиян, председател на Националния клуб на привържениците на "Левски", пък препотвърди пред Борисов, че не смята да лобира в полза на Васил Божков и бизнеса му. "Не сме тук, за да защитаваме корпоративни, частни интереси, лицензи и не ни интересува Закона за хазарта. Това, което нас ни интересува, е единствено и само какво се случва с "Левски", какви са вашите виждания и как ще я караме оттук нататък", каза Хиндлиян. 

Срещата между министър-председателя и привържениците продължи над час и половина. След нея обаче част от феновете не бяха толкова миролюбиви, както иначе обикновено се случва след убедителни разговори с премиера.

"Надявах се срещата днес да ме убеди в други неща. "Левски" е политически заложник от поне 5-6 години. Видяхме триумвират с неясен произход, видяхме Спас Русев. Това няма как да стане без благословията на управляващите. Питах дали е случайност това, което се случва. Казаха ми, че най-вероятно е случайно. Питах дали проектозаконът на Валери Симеонов не е противоконституционен. Казаха ми, че ще бъде проверено. Крайно несериозно е да се предлага закон, без да се провери дали това няма да има последствия за държавата. Аз се обявявам против този модел. За първи път имаме от 5-6 години собственик, който се заяви и каза, че парите са негови. Финансовият министър потвърди, че финансирането на "Левски" в момента е под формата на дарения. Т.е. финансовото положение на клуба не се утежнява, а напротив. На левскарите им омръзна да виждат спуснати собственици. Днес се убедих, че това е поредната схема на гърба на любимия отбор. Обявявам се против това. Подкрепям това ръководство на "Левски". Аз мисля, че трябва да изразяваме протеста си на стадиона. Крайно време е да бъде спряно това "Левски" да бъде разменна монета в разни игри. На този етап феновете не могат да издържат отбор от такъв калибър. С години работа, ако феновете разберат, че имат власт, може. Но за това трябват години", заяви представителят на фракцията "Ултрас Левски" Адриан Петров.

Хиндлиян беше по-предпазлив, но също даде да се разбере, че не е доволен от предложението на премиера за акциите. "Беше предложено да си вземем акциите, каквото и да означава това. Така стоят нещата. Ние отговорихме, че ще си помислим. Спас Русев също ни казваше да си вземем акциите. Нещата, поставени по този начин, неминуемо вкарват феновете в тази игра. Под някаква форма, "Левски" е стабилизиран в последната година. Но ни е ясно, че този модел не е устойчив и това е видно. Националният клуб на привържениците ще излезе със становище. Ще седнем и ще взимаме решения", заяви Хиндлиян. 

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.segabg.com

  

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

На живо: Борисов се среща с фенове на "Левски" + ВИДЕО от срещата!

Диагноза: Държавна хазартната зависимост

Васил Божков: Група некомпетентни политици показват незачитане или непознаване на Конституцията

След Баневи, Арабаджиеви..., Ц. Василев: Най-богатият срещу властта! >> Васил Божков към феновете на Левски: Борисов не ми вдига, идете му на гости 5000-10 000

Какво поиска Васил Божков от феновете на "Левски"

 

 

 


120611