Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Престрелки! >> Раде...
Престрелки! >>  Радев отвърна на Борисов: Не мисля, че трябва да се води предизборна кампания с пари от бюджета

Престрелки! >> Радев отвърна на Борисов: Не мисля, че трябва да се води предизборна кампания с пари от бюджетаОпитите скандалите да бъдат заглушени с други мероприятия няма да сполучат, заяви президентът

Президентството не е феодална институция, всеки е свободен да взема решение, коментира той факта, че Елена Йончева и Иво Христов са кандидати за евродепутати

 

Аз съм равноотдалечен от всички партии, но не мисля, че трябва да се води предизборна кампания с пари от държавния бюджет. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти след церемонията по поставяне на венци и цвета пред паметника на Незнайния воин по повод 74 години от края на Втората световна война, предаде Агенция „Фокус“. 

Радев коментира думите на премиера Борисов, който в телевизионно интервю заяви, че очаква президентът да е равно отдалечен от всички партии. 

„Аз съм равноотдалечен от всички партии и не мисля, че давам някакъв повод изобщо да се мисли в тази насока. По-скоро аз не мисля, че трябва да се води предизборна кампания с пари от държавния бюджет. Както виждате обвиненията към мен са абсолютно несъстоятелни... цитираният Иво Христов, първо напусна президентството и тогава започна да води предизборна кампания, така че нека се поучат и другите“, коментира Радев. 

Във връзка с това, че двама от кабинета му - Елена Йончева и Иво Христов сега са част от листата на БСП за България за европейските избори държавният глава заяви. 
„Президентството не е феодална институция, всеки е свободен да взема решение. Направете си една справка колко съветници и секретари на предишни президенти още по време на мандатите на тези президенти какви постове после са заемали. Така че това е нещо нормално. И г-жа Йончева напусна Президентството в желанието си да се кандидатира за народен представител. Моите условия са ясни - напуска се Президентството и всеки е способен да се кандидатира за каквото си поиска. Така че тези упреци са абсолютно несъстоятелни", добави той. 

Държавният глава каза още, че опитите скандалите да бъдат заглушени с всякакви други мероприятия, няма да сполучат, понеже хората вече очакват разнищване на тези скандали и реални действия и противодействие на корупцията.

 

Най-голямото постижение на Европа, това е Европейският съюз, а най-голямото постижение на Европейския съюз, това е опазването на мира в Европа вече повече от седем десетилетия, коментира още президентът. 

„Днес е празник и отбелязваме Деня на победата и Деня на Европа. За да се реализира голямата идея за обединена Европа, нямаше как да стане без победата над хитлерофашизма. За това сме длъжни да уважаваме и почитаме паметта на тези милиони жертви дадени в борбата с нацизма и да не забравяме приноса на България. Хиляди българи загинаха във Втората световна война и днес трябва да почетем тяхната памет и да отдадем момента и на живите в момента български ветерани“, посочи президентът Радев, като подчерта, че те продължават да са пример за родолюбие и отдаденост към отечеството.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: http://epicenter.bg/ 98957