Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Престъпно! Мантинела...
Престъпно! Мантинелата край Своге е с развиващи се на ръка болтове

Престъпно! Мантинелата край Своге е с развиващи се на ръка болтовеОт мантинела, прикрепяна със свински опашки, до подновено съоръжение, закрепено с развиващи се лесно с ръка болтове - това е промяната в района на тежката катастрофа в Своге четири месеца след инцидента. Със снимков материал Институтът за пътна безопасност демонстрира как всеки минаващ през участъка от пътя човек може отвие и вземе няколко от прикрепящите мантинелата болтове със себе си. Това би могло да се случи, докато пешеходците в района преминават през опасното платно, тъй като според Института хората трудно могат да стигнат до тротоар в този участък. Освен болтовете обаче, лесни за пренасяне се оказват и прикрепените с тел пътни знаци. След инцидента през август, в който загинаха 20 души, все още не е ясно коя институция носи отговорност за въпросните съоръжения. Именно заради това, а и заради некачествените промени, от Института поискаха оставките на Управителния съвет на АПИ.

От катастрофата, взела живота на 20 души в Своге, минаха повече от 4 месеца. Затова бяха поискани оставките на трима министри – вътрешния, транспортния и регионалния. Бяха извършени огледи, направени експертизи и създадени работни групи. Бяха повдигнати и обвинения за инцидента, но единствено на шофьора на автобуса Григор Григоров. Над четири месеца беше задаван един въпрос, който така и не получи отговор, а именно коя институция носи отговорност за мантинелата в участъка от пътя. Агенция „Пътна инфраструктура“ категорично отрече ангажиментът да е техен. След месеци наред без промяна на опасния участък, обаче, от агенцията подчертаха, че ще направят жест и те ще оправят опасните съоръжения. Така и стана. Методи Стелиянов от Института по пътна безопасност обаче разказа, че заменената с по-нова мантинела е закрепена с болтове, които човек може да развие дори без инструменти.
 
„Това, което се случи и аз констатирах и бях шокиран, е, че аз имах възможността да разглобя болтовите сглобки с два пръста, без никакви усилия. Трябва да кажа, че аз не съм проверил от край до край мантинелата. Проверих произволни места и ето така тези болтове ми се разглобиха в ръцете. Констатирахме също така, че при много от болтовите съединения липсват шайби. Съгласно коя нормативна уредба това е допустимо? А същевременно намираме шайби и гайки, за които е плащано, по земята“, обясни Стелиянов.

мантинела край Своге

Институт за пътна безопасност

Институтът за пътна безопасност алармира за несменени мантинели по пътя край Своге
 
По думите му, в участъка от пътя пешеходците отново са принудени да вървят по платното в частта от пътя, която така или иначе Институтът определя като опасна. Освен това лесно преносими са и пътните знаци, тъй като са прикрепени само с тел.
 
„Тук е време да се покаже прозрачност - кой отговаря в случай на провал на тази система? Аз имах възможност да местя знаците на ръка, защото са хванати с тел. Не успях да намеря в наредба 18 за сигнализацията на пътищата къде точно такава инсталация е разрешена“, каза той.

мантинела край Своге

Институт за пътна безопасност

Така над четири месеца след инцидента - кой е отговорен за нередностите по пътя тогава, а и сега, не е ясно. Промени има, а по думите на Стелиянов мантинелата и знаците са по-добри от предишните. Те просто не са закрепени както трябва.
 
Заради това и заради всички неясни подробности покрай инцидента в Своге и отговорността за пътя от Института поискаха оставките на управителния съвет на АПИ.
 
„И накрая, видите ли, излизаме по телевизията и казваме: Направихме го, свършихме! Не е наша отговорност, но сме направили услуга. Пътят чий е? Ваш ли е? Мой ли е? Пътят е на Агенция „Пътна инфраструктура“, те отговарят за безопасността на съоръжението като цяло“, допълни още Методи Стелиянов от Института по пътна безопасност.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://dariknews.bg/

 

"ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Затварят пътя Своге – Нови Искър заради разследването на автобусната катастрофа

АПИ хукна да проверява какво става с поставянето на мантинелата при Своге

Бягство от отговорност* >> Шефът на АПИ: Имаме становище, че участъкът на катастрофата край Своге не е с концентрация на ПТП-та

3 месеца след ужаса край Своге: Пътят е все така опасен

 

 


85158