Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Превозвачи: Ако паке...
Превозвачи: Ако пакетът „Макрон“ бъде приет на 10 януари, ще блокираме пътищата в цяла Европа

Превозвачи: Ако пакетът „Макрон“ бъде приет на 10 януари, ще блокираме пътищата в цяла ЕвропаБългария трябва да защити националния си интерес и интересите на превозвачите, които формират 17 % от брутния продукт на страната и дават работа на 150 хиляди души. Ако предстоящият протест в Брюксел не даде резултат и евродепутатите подкрепят пакета „Макрон“, повече от 90 % от българските товарни автомобили ще бъдат спрени от движение. Това ще доведе до нови протести и на блокади на пътищата в Европа, обясни в сутрешния блок на ТВ Европа Христо Христов председател на комитета по транспорт и логистика към КРИБ.

Христо Христов – председател на комитета по транспорт и логистика към КРИБ:
„Ние всъщност нямаме избор какво да направим. Аз ви казах, че при 60 – 65 хиляди автомобила, 60 няма да има какво да правят. Еми, ще ги спрем някъде по пътищата, ще блокираме цяла Европа. Ако ние сега се съобразяваме с това колко хора да бъдат изкарани, колко автомобила ще ни разрешат, когато останат 60 хиляди на улицата, нали разбирате, че изобщо няма да ни интересува дали има разрешение, дали няма разрешение, защото ние нямаме какво повече да губим“.

Ако пакетът Макрон влезе в сила ще станем свидетели и на процес на пререгистрация на фирми от транспортни бранш в различни държави, обясни председателят на Асоциацията на българските предприятия за международни превози Георги Петърнейчев.

Георги Петърнейчев – председател на АЕБТРИ:
„Могат да си го позволят само големи фирми, които да изнесат своята фирма в друга европейска страна. Още по-драстично е, че могат да изнесат фирмите си в страни, които не са в Европейския съюз, съседните държави, за които не се отнасят всички тези регламенти“.

Във вторник ще стане ясно точно колко товарни автомобила ще бъдат допуснати на протеста в Брюксел. Очакванията са те да са между 150 и 200 само от българска страна.

 

Източник: https://www.tvevropa.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Ще защитят ли БГ- политиците интересите ни в ЕС ?! (ОБНОВЕН)

Наложително! >> Желязков: Блокираме пакет „Мобилност“, ако не постигнем исканията си

С два чартърни полета от София тръгват български превозвачи на протеста в Брюксел

Стотици отиват на протест в Брюксел заради пакет "Мобилност"

85904