Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Превозвачите ни не искат европейски заплати

Превозвачите ни не искат европейски заплатиЗаглавието звучи тъпо, нали? Или най-малкото като фалшива новина. Да-да, ама не. След като вчера (4 декември) Европейският съвет възприе позиция по пакет "Мобилност", един от акцентите на която е да се плаща на професионалните шофьори надница, каквато се плаща в съответната страна-членка на ЕС, в която те работят (в случая – минават, за да натоварят или разтоварят съответния товар), нашите превозвачи моментално счетоха това за неприемливо.

И докато роптаенето срещу други изисквания – например на всеки 4 седмици шофьорите да се връщат в родната си страна за почивка, изглеждат логично заради спецификата на работа, то точно това за парите си е направо комично. Интересно защо точно по него не биват питани шофьори, а не превозвачи т.е. собственици на фирми? Може да не се показват с лица пред камерите, за да не ги познаят – да видим те какво ще кажат! Ако кажат, че не искат повече пари, значи действително мислят, че гадният Макрон иска да ни пороби икономически. Нещо обаче малко ме съмнява.

Отдавна по отношение на труда в Европа има максима – щом работиш извънредно, трябва да ти се плати. А воплите, че с тази промяна се дискриминира транспортният сектор, защото само той бива задължен да плаща повече, са смешни – пакет "Мобилност" е само част от Директивата за командированите работници и съгласно нея всички, абсолютно всички командировани служители получават заплащане, съизмеримо със заплащането в страната от ЕС, където са командировани. Засега не съм чул някой извън собствениците на транспортни фирми да е възроптал.

Пакет "Мобилност" безспорно има вредни за превозвачите ни текстове в този им вид и следва да се борим те да отпаднат. Но популизъм относно заплащането – че на шофьорите ни много им харесва да вземат българска заплата, а не френска или германска, идва малко отгоре. Така че по-кротко с изцепките – позицията на Европейския съвет дори не е задължаваща, тя е преговорна и тепърва ще има отново разговори с Европейския парламент. В този ред на мисли, г-н Джамбазкикато плаши Франция и Германия с вето в някое друго бъдеще, защо не попита партийния си лидер и участник в управлението как така стана, че Чехия и Словакия вече не са против пакет "Мобилност" - нали уж Вишеградска четворка, подкрепа, ала-бала? Прага и Братислава защо не ги заплашваме с вето на това и онова?

 

Източник: https://www.actualno.com/


ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Автобусните превозвачи пред протест

Превозвачите излизат на протест на 17 май

Протест?.. Не, мирно шествие!* >> Колони: 200 камиона и автобуса посрещат евролидерите


83264