Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / През розовите очила ...
През розовите очила >> Нинова: Предлагаме на 4 групи пострадали от кризата да се дадат 1,5 млрд. лева

През розовите очила >> Нинова: Предлагаме на 4 групи пострадали от кризата да се дадат 1,5 млрд. леваГ-жа Менда Стоянова каза неверни неща. На 28 февруари министърът на финансите каза че има над милиард излишък. Борисов след това заявил след 3 седмици, че сме на над 3 млрд. дефицит. Твърдението, че хазната е празна е на г-н Борисов.Това каза соцлидерката Корнелия Нинова пред bTV.

"Предложихме извънредното положение да е до 30 април, не до 13 май. Да го удължим с по-малко, като изтече случая да отчетат, няма пречка след това да се продължи. На 3 април да го удължиш с почти 45 дни е стресиращо", каза още тя. 

"Отначало твърдим, че парламентът трябва да продължи да работи. Боните колеги скорошно оздравяване им пожелавам, те да не участват, другите сме здрави, да стоим там и да работим", каза Нинова. 

"Актуализацията на бюджета няма да я подкрепим на второ четене. Тя задълбочава проблемите. Нямат план как да излезем от кризата, този бюджет не помага на засегнатите хора. Мярката 60/40 не работи. Всичко е вземайте кредити, но тези кредити трябва да се връщат. Вътре няма нито едно евро от европейските пари, отделени за България, това са почти милиард", добави тя.

"Предлагаме цялата политика да се ориентира към хората които са пострадали. Предлагаме четири неща. Първо, остава една група българи - в платен отпуск и самоосигуряващи се. Предлагаме безвъзмездно държавата да осигури по една минимална заплата плюс осигуровките. Това ще струва 912 млн. лева за тази група българи. Втората мярка е за земеделските производители. Предлагаме помощ за отглеждането плодове, зеленчуци, месо и мляко. За ресторантите - те искат освобождаване от тротоарно право, от такса смет и освобождаване от ДДС на изхвърлените храни. Четвъртата мярка - един трансфер от държавата от общините в размер на 10% от държавната субсидия. Общо всичко ще струва около 1,5 млрд. лева", каза Нинова.

"С г-н Борисов не съм се чувала. Има институционален начин да си говорим. На актуализацията на бюджета беше добре да дойде. Нито една от разумните ни мерки те не приемат, днес ги приемат с по-късна дата", добави соцлидерката. 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.24chasa.bg

 


123894