Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ПРЕЗИДЕНТЪТ И ПОЛИТИ...
ПРЕЗИДЕНТЪТ И ПОЛИТИЦИТЕ СРЕЩУ 700000 БЪЛГАРИ!<br>СТРАХ СКОВА ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЕЛИТ<br> Плевнелиев ще даде референдума на Слави на Конституционния съд

ПРЕЗИДЕНТЪТ И ПОЛИТИЦИТЕ СРЕЩУ 700000 БЪЛГАРИ!
СТРАХ СКОВА ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЕЛИТ
Плевнелиев ще даде референдума на Слави на Конституционния съдАко депутатите не го направят, Плевнелиев ще даде референдума на Слави на Конституционния съд - преди вота наесен. Това стана ясно от интервюто на президента пред БНТ тази вечер.

Притеснен съм - референдумът е ядреното оръжие на демокрацията. Затова е важно кой го използва. Притеснен съм, че референдумите могат да попаднат в ръцете на популисти. Притеснен съм от това, че се дава зелена светлина в Народното събрание по въпроси, по които имаме съмнение за противоконституционност, заяви Плевнелиев.

Президентът каза още, че не вижда смисъл в това народът да е питан два пъти по едни и същи въпроси.

Апелирам депутатите да сезират Конституционния съд за въпросите на референдума, за които има съмнения за противоконституционност, каза още държавният глава.

По-рано днес ДСБ призова Плевнелиев да се кандидатира за нов мандат като независим кандидат и обеща да го подкрепи. По повод заявката на ДСБ държавният глава заяви:

„Не участвам. Хората, които говорят и дават подобни оферти, единствено излагат собствено становище по въпроса. Когато дойде времето, ще обявя своето решение. До 30 юни има много смислена работа за вършене - правосъдна реформа, антикорупционно законодателство - това са големите теми. До тогава – офертите настрани. Бях честен към българските граждани и посочих, че до края на 30 юни ще обявя своето решение дали да участвам, или да не участвам в предстоящите президентски избори"

Следващите президентски избори са не толкова за личността, колкото за посоката. На следващите президентски избори ще се решава дали България ще продължи ускорено по пътя на своята евроатлантическа демокрация или може да бъде отклонена от този път, каза още Плевнелиев.

 

Източник: http://offnews.bg/news/


14333