Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Президентът пресече ...
Президентът пресече новите пируети на Премиера: Промените в Конституцията не трябва да стават залог за нечие политическо оцеляване

Президентът пресече новите пируети на Премиера: Промените в Конституцията не трябва да стават залог за нечие политическо оцеляванеПромените в основния закон трябва да са с дългосрочен хоризонт и не бива да се превръщат в залог за нечие политическо оцеляване. Това се казва в позиция на президента Румен Радев, изпратена до bTV, във връзка с призива на министър-председателят в оставка Бойко Борисов да се свика Велико народно събрание.

 

Държавният глава подчертава, че ще свика НС в срок, но на дневен ред пред обществото стоял въпросът дали парламентарно представените партии могат да сформират правителство след съответната конституционна процедура. Ако това не стане, Народното събрание ще бъде разпуснато.

 

„Без действащ парламент е немислимо да се осъществяват конституционни промени. Президентът неведнъж е заявявал, че се отнася напълно отговорно към правомощието си да предложи промени в Конституцията, но е подчертавал, че това е изключително важен въпрос и промените в основния закон трябва да са с дългосрочен хоризонт и не бива да се превръщат в залог за нечие политическо оцеляване“, се казва в позицията на президента.

 

По-рано днес Бойко Борисов заяви: „Ако няма решение, новите избори не са решение. Всички говорихте за ВНС, за мажоритарни избори - събира се НС и гласуваме свикване за ВНС. Нека президентът Радев - неговият проект за Конституция, не нашият, да внесе, да реши. Свикваме Велико народно събрание и решаваме всички проблеми. Защото там половината са мажоритарни гласове и почваме на чисто. Това са варианти, които политиците трябва да разгледат, а не чрез протести.“

 

Искането за свикване на Велико народно събрание трябва да бъде внесено от поне 121 депутати. В срок от 2 до 5 месеца то се разглежда от действащите депутати и се подкрепя с две трети мнозинство или поне точно 160 гласа „за“.

 

В момента обаче няма действащо Народно събрание, а тече процедура по формиране на кабинет, която може да продължи 3 седмици от връчване на първия мандат.

 

„Тези срокове са несъвместими със сроковете за свикване на Велико народно събрание. Не може просто да се свика Велико народно събрание да му се връчи празен чек! Ето защо Конституцията е предвидила, че Великото народно събрание не може да бъде просто инструмент за излизане от неудобна политическа ситуация“, категорична е Симона Велева, доктор по конституционно право.

 

Ако не се формира кабинет ще се премине към нови избори. „Разговорът не е разговор дали е необходимо да се свика Велико народно събрание, а разговорът е да започне работа 45-ото Народно събрание. Дебатът не трябва да се води чрез медии, дебатът трябва да се води в пленарна зала и всички партии да са седнали и всяка политическа партия и респективно парламентарната ѝ група да изрази своето мнение“, подчертава доц. Наталия Киселова пред bTV.

 

За първи път Борисов предложи свикване на Велико народно събрание и „рестарт на системата“ чрез промени в Конституцията в края на миналото лято. До това не се стигна, след като управляващите не събраха подкрепа в парламента.

 

Снимка: БГНЕС                

Източник: https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

На изпроводяк: Борисов с щедър бонус за концесионера на Летище София

Борисов обяви победа и капитулация едновременно: Нали искахте ВНС? Хайде! ГЕРБ може и да изчезне тогава

Борисов пак се врътна. Упорито се заопитва да остане на власт (видео)

Петър Бояджиев: Борисов - чекмеджето води България към национална катастрофа

Който се коалира с ГЕРБ, приключва с политическата си кариера

Немски медии: Тези избори могат да се окажат дори финал на политическата кариера на Борисов.

 

 

 

148117