Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Президентът Радев: И...
Президентът Радев: Изборите ще са на 4 април

Президентът Радев: Изборите ще са на 4 априлЧаст от предложенията на Радев за промени в изборния закон: Гласуване по пощата на българите в чужбина, видеонаблюдение в изборните секции и излъчване на процеса на преброяване на бюлетините.

 

Изборите ще бъдат на 4 април. Датата е била насрочена окончателно с указ на държавния глава. Това обяви самият президент Румен Радев по време на извънредно обръщение към нацията. 4 април е седмица след първата възможна дата за насрочването на изборите. Държавният глава призова тази седмица да бъде използвана максимално от институциите, които трябва да организират процеса.

 

Новината за извънредното обръщение на Радев към нацията бе обявена по-рано днес от пресцентъра на държавния глава.

 

 

Президентът благодари на всички страни, отзовали се на поканата му за консултации. По думите му откритите дискусии са показали, че въпросите са много повече от наличните отговори и са фокусирали вниманието на обществото върху необходимостта от адекватни мерки.

 

"Всеобщ е консенсусът, че отговорните органи трябва да обявят възможно най-рано ясни мерки", посочи още президентът.

 

Президентът призова държавата да предостави лични предпазни средства на всички участници в изборния процес - както на администрацията, така и на гласоподавателите. По думите му ясно се е откроила необходимостта от промени в Изборния кодекс, които не бива да се изчерпват само с осигуряване правото на глас на всеки гражданин, в това число и на тези под карантина.

 

Радев призова законодателят да разгледа важни теми като тази с гласуването по пощата на българите в чужбина, голяма част от които според държавния глава ще са затруднени да упражнят правото си на глас.

 

Президентът посочи още и видеонаблюдението на изборните секции, както и излъчването на целия процес по преброяването и оформянето на протоколите като необходимо.

 

Радев се обяви категорично за премахване на ръчното броене на машинния вот.

 

"Доводите, че броени месеци преди изборите не трябва да се правят промени в Изборния кодекс неведнъж са били пренебрегвани в парламента, когато управляващите са имали интерес. Очаквам парламентът да е не по-малко активен в отстояването на интереса на българските граждани", заяви Радев.

 

"Събитията от миналата година ясно показаха, че хората желаят промяна, която да се случи бързо и да върне страната ни в руслото на демокрацията. Преодоляване на дълбоката криза и необходимостта от реформи изискват час по-скоро да имаме легитимен парламент и легитимно, адекватно правителство. В същото време дейностите, които трябва да извършат отговорните институции, изискват време и пълна мобилизация", посочи още Радев.

 

Обръщението на президента идва дни, след консултациите, които се проведоха на “Дондуков 2” относно провеждането на предстоящите парламентарни избори. Те започнаха, след като държавния глава обяви намерението си да насрочи изборите за най-ранната възможна дата - 28 март. Все още обаче указ не е издаден.

 

Междувременно започнаха консултации със здравните власти, ЦИК, представители на общините, както и с партиите извън и във парламента. В разговори с държавния глава влязоха и организации на българите в чужбина. Целта е да се уреди въпроса с провеждането на изборите във време на пандемия, като се гарантира безопасността на всички участници в процеса, а освен това и честността на вота.

 

В разговорите с някои политически партии се стигна до сериозни конфронтации. По време на срещата с управляващите от ГЕРБ председателят на НС Цвета Караянчева отправи обвинение към президента, че участва в образуването на наратив, че вотът няма да бъде честен, още преди неговото начало. Лидерът на “ВОЛЯ” пък - Веселин Марешки, посочи, че Радев е поредният “случайно попаднал” на “Дондуков”, а от своя страна държавният глава отправи остри коментари относно подписа му под проекта на ГЕРБ за нова Конституция.

  

 

Източник: https://frognews.bg/

 

 

 


143608