Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Принудително е залич...
Принудително е заличено разследване на журналиста Христо Гешов, за да бъде спасен от още репресии

Принудително е заличено разследване на журналиста Христо Гешов, за да бъде спасен от още репресииЖурналистът Христо Гешов, който беше в неизвестност цяла нощ, е бил „убеждаван“ от двама мъже да премахне разследването си за незаконното ВиК в Троян от сайта на врачанската медия ”Зов нюз”, както и от youtube. Чак след като от изданието са свалили материала, журналистът е бил освободен. Скандалът с частната ВиК се оказа проверяван от Националното следствие и от КПКОНПИ, но последваща информация липсва.

Главният редактор на "Зов нюз" Мария Димитрова е потвърдила пред Медиапул, че рано сутринта е получила съобщение по телефона да премахне разследването на незаконното ВиК в Троян. Димитрова е свалила предаването от сайта, но не е успяла да го премахне от youtube веднага. Едва около 15 часа видеото вече беше недостъпно.

 
Проверка на Фрог нюз позака, че всички материали по темата с частното ВиК са свалени от мрежата. Не е достъпен и материал, в който се казва, че  КПКОНПИ са започнали проверка по случая.  Въпреки премахнатите материали от цитиралите разследването медии става ясно, че хотелиери в троянския комплекс „Чифлика“ от години плащат на частна фирма за доставената вода. Проблемът ескалира периодично и е оповестен журналистът от Зов нюз Христо Гешов, а през февруари стана ясно, че Националната следствена служба се е заела със случая.


Въпреки, че  днес Гешов е дал показание в полицията до момента МВР мълчи по случая с него.  През февруари 2019 г. имаше друго нападение над журналиста, което бе второ за него. Причината бе именно разследването му за незаконната ВиК инсталация в курортния комплекс.

 

"Заплахите започнаха с анонимни обаждания. Репортажът ми беше определен като "глупост". Директно ме предупредиха, че ако не го премахна, ще се запозная с човека, който ми се обажда и никак нямало да ми хареса", споделя пред България он еар Христо Гешов след нападението.

 

Журналистът разказва, че в разследването му става въпрос за незаконно ВиК в "Чифлика", изградено от частна фирма. То се толерирало от общината и тормозело всички хотелиери в района.  По думите му парадоксът всъщност е, че ВиК Троян е общинска, а не държвана собственост,  но в "Чифлика" нямало изградена общинска ВиК мрежа.

 

"Има такава, строена по времето на социализма. Присвоена е от частна фирма, която също има хотел там. А собственикът му претендира, че е негова. Справка в имотния регистър обаче доказва, че закупувайки въпросния хотел, на който той е собственик, в нотариалния му акт никъде не фигурира подобно нещо", споделя още  Гешов.

 

В средата на 2018 г. Христо Гешов бе нападнат пред собствения си дом. Прокуратурата тогава прекратява производството с мотивите, че извършителят е неизвестен.

 

 

 

Източник:https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Журналистът Христо Гешов, обявен за издирване, е открит

Изчезна журналист от "Биволъ", тормозен от медии на Пеевски

Заплахи срещу журналист: "Ще ти набия главата на кол"

Далаверите на властта! >> С разрешение на съда, прокуратурата и КПКОНПИ: Червен бряг издаде разрешителните за саниране на къщите на общинари

Журналист от Биволъ върна награда на СБЖ

Недоверието е факт!* >> Борисов няма право да бъде гневен


99529