Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / Приписване на заслуг...
Приписване на заслуги >> Нинова: Ако не беше БСП, сделката ГЕРБ - ДПС за дълга на мюфтийството щеше да мине! (ВИДЕО)

Приписване на заслуги >> Нинова: Ако не беше БСП, сделката ГЕРБ - ДПС за дълга на мюфтийството щеше да мине! (ВИДЕО)Сега, като отменихме опрощаването на задълженията на мюфтийството, радикализираме ли се, ще има ли възродителен процес, риторично запита лидерът на БСП

Ако не беше БСП, сделката ГЕРБ - ДПС за дълга на мюфтийството щеше да мине, заяви на "Позитано" 20 лидерът на БСП Корнелия Нинова.

 

Ръководството на БСП даде извънредна пресконференция, след като в късния следобед вчера настана обрат по темата със задълженията на мюфтийството.

 

Новото предложение е завоалирано старо. При какви условия се разсрочват задълженията, защото едно разсрочено за 50 години задължение, например, е опрощаване, изтъкна лидерът на БСП.

Сега, като отменихме опрощаването на задълженията на мюфтийството, радикализираме ли се, ще има ли възродителен процес, риторично запита Корнелия Нинова.

 

Тя посочи, че за БСП категорично става дума за сделка между ГЕРБ и ДПС и цената й е оцеляването на правителството.

 

Затова Нинова предвиди, че законопроектът за вероизповеданията с настъпилите вчера промени, ще бъде одобрен единодушно от депутатите от ГЕРБ, ДПС и Обединени патриоти.

 

„Първо, вчера ГЕРБ обявиха намеренията си за промяна по Закона за вероизповеданията, задълженията на мюфтийството да не се опрощават, а да се разсрочват. За нас от начало и докрай това е сделка между ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ДПС, за да се спаси правителството. Второ, ако не беше БСП, това щеше да мине тихомълком и никой да не разбере. Трето, предложиха промяната не защото чуват гласа на хората, а защото се уплашиха от реакцията на хората. И четвърто – новото предложение е старото, но в друга, по-завоалирана форма“, заяви в началото на изложението си пред медиите Нинова.

 

Лидерът на БСП припомни, че въпросът е обсъждан и гласуван в парламента през декември 2018 г. "Тогава бяхме против - и гласувахме, и говорихме против. Някой в държавата разбра ли, че има проблем?", припомни фактите Нинова. И продължи: "Сега БСП е извън парламента, ние първи заявихме, че има проблем и вече осми ден всеки в държавата го коментира."

 

И отправи още един риторичен въпрос: "Къде БСП е по-силна - в говорилнята в парламента, където никой не чува нашата различна позиция или извън него, когато поставя същия въпрос, по същия начин и виждате каква е реакцията?!"

 

Нинова изтъкна още, че след като соцалистите са повдигнали темата с опрощаването на задълженията на мюфтийството, е започнала гигантска манипулация.

"Това било въпрос на национална сигурност, Борисов си припомни за своето лично участие във възродителния процес, мюфтийството заговори за Косово - ако не се опростят дълговете, ще се радикализира обществото и БСП създава етническо напрежение. Питам ги сега - като отмениха опрощаването, има ли опасност за националната сигурност? Радикализираме ли се? Ще има ли възродителен процес? Изведнъж този въпрос, в устана на Цветанов вчера стана правен казуз", продължи Корнелия Нинова.

 

Вчера, на пресконференция, която дадоха в кулоарите на парламента лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и финансовият министър Владислав Горанов се разбра, че задълженията на мюсюлманското вероизповедание ще бъдат разсрочени, но не и опрощавани.

Зачертаването на дълга на мюфтийството бе предвидено в един от параграфите в Закона за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията, подпсан от лидерите на парламентарните групи на ГЕРБ и на ДПС Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ. Предвижда се точно той ще отпадне.

 

Затова на Нинова бе зададен и на въпрос, свързан със заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Румен Радев м.г. 
"На заседанието на КСНС не е обсъждан нито закон за вероизповеданията, нито задължения на мюфтийството. Единственото, което бе обсъждано, бе да се реши въпросът с външните финансирания на вероизповеданията. При президента закони не се пишат. Оттам нататък започна изготвяне на законопроекта, в което БСП не е участвала", отговори Нинова. Тя поясни, че при държавния глава всички са били единодушни, че не трябва да има външно финансиране на вероизповеданията.

 

Нинова каза още: "Защо смятаме, че новото предложение е завоалираното старо? Спира принудителното изпълнение за тези задължения, държавата няма да си ги търси да ги събира. Разсрочва задълженията, но никой не казва за колко време, при какви условия. Едно разсрочване за 50 години, например, е скрито опрощаване. Искаме ясните условия, при които се разсрочват тези задължения. Министърът на финансите да излезе и да ги обяви. Не само, че до ден днешен шикалкавят и не казват колко са, но сега манипулират обществото и хвърлят прах в очите на хората, че проблемът е решен. Ще ни представят ли график за разсрочване на плащанията на общинските болници, за да не фалират? Ще има ли график за разсрочване на задълженията на български граждани, които дължат пари на „Топлофикация“, мобилни оператори или ЧСИ ще ги напълзят веднага и ще ги нападнат да си събират парите не с лихвите, а с десет пъти отгоре. 
Според нас сделката продължава. Гарантирам ви, че това предложение на ГЕРБ ще бъде одобрено единодушно от ОП и ДПС. Просто, защото така е договорено. Уж нова сделка, но тя е старата под различна форма. Замазват очите на хората, за да просъществува възможно най-дълго новата тройна коалиция ГЕРБ-ДПС-ОП!"

ВИДЕО

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: http://epicenter.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

За да не отнемат на... булката младоженеца - Доган!>> Борисов: БСП да каже, че никога няма да управлява с ДПС

Лъжи и пак лъжи! >> Бойко Борисов: Не сме с договаряли с ДПС по Закона за вероизповеданията

Не става само с блажене

Тук Ал Капоне си има държава. Всички виждаме въпроса. Но ни е страх от отговора

За да има стабилност, ГЕРБ и ДПС дружно опростиха милионите дългове на мюфтийството

СКАНДАЛЪТ НА ДЕНЯ: Бойко Борисов предаде българските интереси..., стана окончателно заложник на ДПС! ВИЖТЕ всичко по темата ТУК >>

Безсрамието и наглостта-еталон на ГЕРБ ! >>Цветанов: Предлагаме не амнистиране на дълговете на вероизповеданията, а отсрочване.

Говори един от главните виновници >> Цветанов: Използваха темата за вероизповеданията с политическа цел

Проф. Н. Слатински: 8 милиона + 35 милиона + 43 милиона + 58 милиона = kleta majka Balgariq

Доклад на държавния департамент на САЩ: в България безнаказаност, корупция, преследване и сплашване на разследващи журналисти!

ГЕРБ управлява. ГЕРБ назначава. ГЕРБ разпределя. ГЕРБ е всичко!

 


92804