Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Продължава борбата з...
Продължава борбата за референдума

Продължава борбата за референдумаСтановище на "ДНЕС"

 

Ще продължи ли Българската прокуратура "сагата" с референдума след както депутати, политици, социолози и всякакви други се опитват по всякакъв начин да го неглижират. Прокурорът от Софийска градска прокуратура (СГП) Н. Куцкова обаче изпрати писмо (изпълнено с правописни и други грешки, което е необяснимо за уважаваща себе си институция) до „ДНЕС“, с което отказва да образува досъдебно производство и да потърси виновниците за очевидната манипулация на Националния референдум от 6 ноември 2016 г.

ИСТОРИЯТА: На 25 ноември 2016 г. "ДНЕС" внесе писмо до Министерски съвет и главния прокурор, в което бяха посочени конкретни и ясни доказателства, че държавата умишлено е опорочила и саботирала националния референдум като е закупила 341 000 плика по-малко.

Целта на Движението беше пълното изясняване как, кога, кой и защо се е опитал да попречи за осъществяване на националния референдум, организиран от Слави Трифонов и Инициативния комитет.

На 11 ноември 2016 г. Движение „ДНЕС“ внесе искане до държавните институции по Закона за достъп до обществена информация за общия брой на отпечатаните бюлетини и закупените пликове, предназначени за националния референдум. На 17 ноември 2016 г. Димитър Иванов, началник на отдел "Административно-правно обслужване и собственост" към Министерски съвет отговори в официално писмо, че за референдума са отпечатани 7 577 000 бюлетини, но са закупени едва 7 236 00 плика. Според простите изчисления липсват 341 000 плика! Така става ясно, че още преди 6 ноември 2016-а г. държавата в лицето на институциите, отговорни за провеждането на тези избори, са саботирали референдума.

Скандалът е огромен, тъй като изричното нареждане на Централната избирателна комисия беше бюлетината за националния референдум да се поставя в плик. Само така тя се счита за валидна.

В деня на изборите до Движение "ДНЕС" постъпиха десетки сигнали от цялата страна, че пликовете не достигат. Така вотът на хиляди граждани още на 6 ноември 2016 г. е станал на практика  невалиден.

Доказателства в тази посока бяха внесени при главния прокурор Сотир Цацаров и от Слави Трифонов на 5 декември 2016 г.

С незакупуването на пликовете и отпечатването на повече бюлетини, управляващите в този период са извършили нарушение не само срещу българския народ и демокрацията, но и срещу най-висшия закон - Конституцията, в която е записано, че в България изборите, националните и местните референдуми се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване. Управляващите са посегнали на най-святото в съвременното общество – демокрацията и правото ни като граждани да кажем каквото мислим. Тази "демократична" форма всички власти упражняват години наред. В края на март ВАС отказа и ново броене на бюлетините от референдума. По този начин съдът отказа тройна експертиза по искане на Слави Трифонов.

Въпреки категоричните и неоспорими доказателства за грубата намеса на държавата и абсолютната манипулация на националния референдум, от СРП  отказват да потърсят виновниците. Така се пораждат редица въпроси:

1.   Кой се опитва да скрие манипулациите около Националния референдум на 6 ноември 2016 г.?

2.   Защо не се прави нищо, когато има неоспорими доказателства за вина?

3.   Защо само преди месец зам. главният прокурор Ася Петрова заяви, че референдумът трябва да бъде приет за задължителен и липсващите 12 500 бюлетини без плик трябва се причислят към избирателната активност, а не да бъдат вадени от нея, а сега СРП обявява друго? "Броят на гласовете следва да бъде преброен съобразно броя на бюлетините в кутията, действителни и недействителни. Бюлетините без плик безспорно са недействителни”, заяви Петрова тогава.

Движение „ДНЕС“ вече обжалва до Софийска градска прокуратура решението на прокурор Н. Куцкова, защото всички ние, както и 3,5 млн. българи очакваме справедливостта и законността в нашата държава  да възтържествуват.

 

Вижте и други материали по темата:

Държавата отново се обърна срещу народа: ВАС отказа ново броене на бюлетините от референдума

СИГНАЛ ДО МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ от „Гражданско движение ДНЕС”

ДЪЛГИЯТ ИДВА...! ТЪРПЕНИЕТО НА СЛАВИ СКОРО ЩЕ СВЪРШИ. ОТСТОЯВАМЕ РЕФЕРЕНДУМА - СО КРОТЦЕ, СО БЛАГО И СО МАЛЦЕ КЮТЕК - Позиция на "ДНЕС"

Държавата призна – референдумът е умишлено саботиран - Коментар на "ДНЕС"

Цацаров, ти си на ход! Върни на хората откраднатия референдум! - Позиция на "ДНЕС"

Прокурор Ася Петрова: Бюлетините от референдума не са преброени правилно

Конституционният съд спря три от въпросите за референдум на Слави Трифонов

Конституционният съд „изтри” три от въпросите в референдума на Слави Трифонов

Трите „Да“ станаха просто задължителни за политиците!

Тошко Йорданов: Следващите избори трябва да са по новите правила

Проучване: Слави помита всички и всичко ако направи партия. ГЕРБ и БСП изравнени

Страхът от Слави се засилва. Партиите треперят от ужас > СОЦИОЛОГ: АКО СЛАВИ ТРИФОНОВ УЧАСТВА В ИЗБОРИ, РЕФОРМАТОРИТЕ ИЗПАДАТ ОТ ПАРЛАМЕНТА

Омбудсманът Мая Манолова внесе в НС законопроект за 100% мажоритарни избори


24794