Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Продължаваме да гори...
Продължаваме да горим... от бедност и отчаяние. Достатъчно!

Продължаваме да горим... от бедност и отчаяние. Достатъчно!Информационен сайт „ДНЕС“

 

През седмицата се случи нещо ужасно. Баща на две деца от Рила се самозапали, като се заля с бензин и драсна клечката, отчаян от беднотията, след като повече от две седмици семейството му преживявало само на постен ориз. Повече от трагедия.

Почти всички медии подминаха новината. Нямаше и коментари. Очаквано, а и не е угодно на властта. Никой не пожела да се фокусира върху жестоката случка, родена от българската действителност. А и защо да се говори за лоши неща..., та нали хората ще се замислят. Че и те живеят зле. Това е България в началото на 2019-та. След 30 г. "демократични" промени. И след близо 20 г. престой на Бойко Борисов във властта.

Сигурно мнозина от нас са забравили трагедията с Пламен Горанов. Той също се самозапали в знак на протест срещу безочието на ГЕРБ и на хората свързани с нея. Мъжът в христова възраст почина в адски мъки, но отвори очите на хиляди през 2013-та за корупцията, лошото управление и бедността. През тази същата година още няколко българи дадоха живота си курбан на мизерията и окаяното социално и обществено състояние на страната.

Доста години минаха. Все същите хора са начело на държавата, все същите самозабравили се политици... и все същата мизерия, все същите проблеми и несгоди. И от десетилетия все същите ненаучени уроци. От нас. И все същото отчаяние.

Кой е виновен за тази безнадеждност? Кой кара хора да предпочетат смъртта пред това да видят децата си пораснали? Кой отне надеждата на българина и го пропъди в чужди страни? Кой възцари монопола, шуробаджанащината, корупцията, кражбата и безредието в държавата?

Те! Тези, който се гласят сега да прескочат пак политическия трап. Тези, които тръбят, че нямат алтернатива. Тези, на които не им пука как преживява народът им. Тези, които живеят в охолно разточителство и самозабравена самодостатъчност. Тези, които хранят и поддържат Системата, която УБИВА, а ние "берем" плодовете ѝ!

Докъде могат да ни докарат ТЕ?

До епидемията от „живи факли“? До масови протести? До непримирима борба? До битка за Промяна? До всичко... Те се борят да оцелеят политически..., ние се борим да оцелеем физически, а и като достойни човеци. Ще оцелее и пребъде ясно кой – НАРОДЪТ, за сметка на самозабравилата се и наглееща олигархична  пасмина! 

През същата 2013-та, за която политиците и най-вече тези от ГЕРБ не искат и  да си спомнят 4-ма българи се самозапалили в знак на недоволство от социалната, икономическа и политическа среда в страната. Издигнаха се Грамади на недоволство. Те бързо бяха разрушени, защото не се харесваха и дразнеха онези преялите с власт. Онези, които все още са тук.

Казват ни – хляб няма, яжте пасти! И си продължават както са си свикнали. Както те си знаят.И както им е угодно. За да бъдат ТЕ  добре. За наша сметка.

Явно и ясно е: Ние повече така не можем! Колелото не спира да се върти. Време е да действаме! Време е да спрем да търпим и да изгаряме като факли. Достатъчно беше...

 

 

Image result for xenophobia in south africa

Image result for rose

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Грамада! Всичко започва от Варна. С вашите камъни по вашите тикви!

Не сме забравили зимата на 2013! А Слави се задава с пролетта и промяната на 2018!

Цяла България отново на протест

Бойко Борисов – от Академията на МВР до нов мандат

Бойко Борисов е новият кмет на София

Кабинетът "Борисов 3" пое управлението (хронология)

Наглост! 26 души се самозапалиха през управлението на ГЕРБ – те подаряват кибрити на хората

 89309