Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Проф. Асена Сербезов...
Проф. Асена Сербезова: Прокуратурата отговори на сигнал за опасно лекарство за месец, мен ме обвини за часове

Проф. Асена Сербезова: Прокуратурата отговори на сигнал за опасно лекарство за месец, мен ме обвини за часовеПри сигнал на Българския фармацевтичен съюз за опасно лекарство, което се разпространява в интернет, мина цял месец, преди с нас да се свърже прокурор. А самосезирането след интервюта, за които бях защитена от международни и европейски институции, бе за часове, заяви проф. Асена Сербезова / преди Стоименова/.

 

Председателят на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Асена Сербезова каза пред bTV, че е възможно повдигнатото ѝ обвинение за всяване на тревога да е заради отворено писмо, с което се иска институциите да проявят милост и да не пращат по 10 служители на проверки в аптеките в условията на здравна криза.


Тя беше обвинена през април от прокуратурата след две нейни участия в БНТ и БНР, в които коментира проблемите при снабдяването с лекарства покрай COVID-19 и масовото презапасяване в началото на пандемията. През юли прокуратурата внесе делото в съда с предложение Сербезова да бъде освободена от наказателна отговорност и да ѝ бъде наложена глоба.


Преди дни съдът констатира, че обвинението е неясно и ограничава правото на защита на обвиняемата. На делото не се появи прокурорът, съставил обвинителния акт.


„Въпросът е морален. Авторът трябва да си защити произведението“, коментира проф. Асена Сербезова.

 

 

Източник: https://frognews.bg/

 

 


136787