Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / проф. Донка Байкова:...
проф. Донка Байкова: Ракията гони коронавируса, но не се напивайте!

проф. Донка Байкова: Ракията гони коронавируса, но не се напивайте!В малки количества твърдият алкохол може да бъде полезен срещу коронавируса Covid-19. Това става ясно от интервю за „Флагман“ на известния специалист по хранене и медицинска диететика проф. д-р Донка Байкова.

През последните години световни изследвания, включително и такива на БАН, установили, че „в минимални количества спиртните напитки, в това число ракията, имат позитивен ефект по отношение на имунната защита“.

Проф. Байкова обяснява: „На първо място, намаляват нивото на стреса. На второ място, те имат като съдържание елагова киселина – антиоксидант, който идва от гроздето. И на трето място - това е моята интерпретация на резултатите на БАН, защото даже вирусните клетки, които дискутираме през последния месец, са липопротеинови структури. А е ясно, че алкохолът е с липолитично действие, т.е. разгражда мазнините в малки концентрации. А отгоре на всичко е и антисептик на ниво храносмилателен тракт, уста и прочее. Затова и изтриваме ръцете си и плотовете със спиртни антисептични разтвори.“

 

Източник: https://fakti.bg/


123208