Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Проф. Тодор Тагарев: САЩ вече са инвестирали стотици милиони в България!

Проф. Тодор Тагарев: САЩ вече са инвестирали стотици милиони в България!Бившият министър на отбраната коментира сделката за изтребителите Ф-16

Покупката на новите изтребители предизвика полярни мнения сред отделните политически партии. От ВОЛЯ бяха против решението. Членовете на "Атака" пък попитаха защо американците не направят по-големи отстъпки, при осъществяване на сделката. 

„По програмата за чуждестранно военно финансиране САЩ вече са инвестирали стотици милиони в България. Те са за подготовката на кадри, доставка на техника и оборудване. Страната ни за първи път използва програмата за чуждестранни военни продажби. Досега винаги сме получавали подаръци от САЩ. Дойде време да си купим нещо сами”, коментира бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия. 

Той коментира и темата за работата на военните пилоти и възможно ли е да се получи разделение между тях, породено от това кой ще кара старите машини „МиГ” и новите F-16. 

„Това няма как да се случи. Необходимо е този процес да бъде обект на продължаващо политическо внимание на най-високо равнище, включително и от страна на премиера. Реализацията на този проект сама по себе си е много сложна. По отношение на състава трябва много ясно да бъдат определени тези пилоти, инженери и техници, които ще продължат да обслужват МиГ-29 и онези, които ще преминат към новия самолет F-16”, допълни Тагарев.

 

Източник: http://epicenter.bg/
106051