Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Проформа и някъде в ...
Проформа и някъде в бъдещето >> Столична община обмисля да въведе зони без автомобили

Проформа и някъде в бъдещето >> Столична община обмисля да въведе зони без автомобилиРаботна група към Столичната община предвижда в София да бъдат въведени зони, в които не могат да влизат автомобили под определена еко категория. Това е една от мерките по програмата за чистота на въздуха, обясни зам.-кметът по екология Йоана Христова при представяне на параметрите на проекта за изработването на програмата, която ще се финансира по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020".

„Всичко зависи от това доколко ефектът от създаването на една такава нискоемисионна зона би оказало влияние на качеството на атмосферния въздух“, добави столичният зам.-кмет.

При одобрение те ще залегнат като една от мерките в новата „Програма за подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на Столичната община за периода 2021-2026 г.

"Нискоемисионните зони са новото, което ще видите като дебатирана мярка. Това могат да бъдат зони, в които или не могат да влизат превозни средства под определена еко категория или превозни средства, които имат емисии над някакъв допустим праг. Това биха могли да бъдат и зони, които изцяло са освободени от транспорт и навлизане на всякакви превозни средства. Биха могли да бъдат улици или цели карета и биха могли да се прилагат само в дни с превишения или да бъдат постоянно действащи. Всичко зависи от ефекта, който такава мярка ще окаже върху качеството на атмосферния въздух", обясни тя.

Христова подчерта, че основната цел на проекта е да бъдат открити кои са източниците на замърсяване на въздуха и ще търсят новаторски неща, които са с доказан ефект.

 

*Заглавието е променено от редакцията

 Източник: http://epicenter.bg

 

 


120086