Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Прокуратурата извади...
Прокуратурата извади разпит на обвиняем по сагата с боклука

Прокуратурата извади разпит на обвиняем по сагата с боклукаПрокуратурата продължава с тенденцията да разпространява стенограми от разпити по ключови дела, които според обвинението представляват обществен интерес. Новата порция доказателства са пуснати във връзка с разследването по аферата “БоклукГейт”, а разпитът, пуснат на сайта на обвинението е на свидетел срещу братя Бобокови.

Фирми на братя Бобокови депонирали опасни отпадъци в нарушение на закона, твърди свидетелят, който е и един от обвинените за участие в организирана престъпна група. Припомняме, че заедно с него и братя Бобокови, под прицела на спецпрокуратурата попадна и вече бившият зам.-министър от МОСВ Красимир Живков.

 

В разпространения документ имената са заличени, но разпитвания се представя като бивш директор на завода на братя Бобокови в Монтана. Много е вероятно да става дума за поставения под домашен арест Васил Богданов.

 

В 34-страничната дешифровка на разпита на Богданов, който е под домашен арест, той обяснява, че от 2014 година е разбрал, че "в част от дейността по обработката и складирането на отпадъците на фирмата, за която е работел, се извършват престъпления".

 

От обясненията на Васил Богданов става ясно, че отрича да е част от организирана престъпна група, но всичко се “стоварило върху главата му”.

 

Според него генерираните отпадъци са отивали за депониране или окончателно третиране във водещи немски фирми от всички заводи на дружеството, без да се замърсява околната среда. На един по-късен етап - през 2013 г. или 2014 г., в България са се появили дружества, които изненадващо получили право да третират подобни опасни отпадъци. С появата на тези фирми започнали затрудненията в издаването на разрешителни, за транспорт и депониране на отпадъци към Германия. Започнали да се получават и писма от РИОСВ-Монтана, като дружеството било посъветвано да потърси български фирми.

 

Според показанията започнало депониране на отпадъци на площадка в Лом. Проверка на РИОСВ-Монтана обаче установила, че има нарушения и отпадъците не само не се унищожават, а са събрани със стотици тонове. Бившият директор твърди, че след намесата на Бобокови опасният боклук бил преместен на друга площадка край Плевен, като по негови думи имало и пълната подкрепа на кмета, шефът на РИОСВ и областния управител.

 

Всичко това е било благодарение на контактите на г-н П. Б. (вероятно става дума за Пламен Бобоков) в МОСВ, включително и със зам.-министър К.", обяснява Богданов пред съда.

 

Източник: https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Адв. Илиян Василев: Няма нито едно доказателство срещу Бобокови

Валентин Златев: В петък получих призовка да се явя като свидетел

 Адвокат на Атанас Бобоков се възмути от Спецпрокуратурата и Спецсъда

Прокуратурата подпука и частната колекция на Бобокови 

Каракачанов призна: Кум съм на Пламен Бобоков

Плонжове по списък

Бизнес империята и интересите на братя Бобокови

Божков изплува и зад ареста на зам.-министъра и Бобокови

Съмнителни ли, Дончев? Дебалансиран зар

Красимир Живков и братя Бобокови - вече с обвинения

Koи всъщност са братя Бобокови и колко пари са отмъкнали от държавата, благодарение на Каракачанов127685