Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Прокуратурата вече казва как да се променят търговските договори

Прокуратурата вече казва как да се променят търговските договориКакво ви очаква, ако утре спрете да плащате вноските по кредита и той стане предсрочно изискуем? Какво може да ви се случи, ако не сте доволен от обслужването в сервиза и не искате да платите за ремонта на автомобила ви? Ами ако спрете да плащате наема си? Или просто имате възражения в изпълнението на един търговски договор, по който сте страна?

Според прокуратурата - до пет години затвор. По последната практика най-голямата прокуратура - Софийската районна прокуратура - неизпълнението на един търговски договор или непрекратяването му по процедура, която според прокуратурата е следвало да се приложи, съставлява престъплението самоуправство ("Който самоволно, не по установения от закона ред, осъществи едно оспорвано от другиго свое или чуждо действително или предполагаемо право, се наказва в немаловажни случаи с лишаване от свобода до пет години и глоба до хиляда лева").

Историята

Преди месец и половина Руси Данев, бивш депутат от Великото народно събрание, а сега собственик и управител на дружества, занимаващи се с търговия на ток, е обвинен в самоуправство.

Спорът между двете дружества е един от многото появили се на енергийния пазар след спада на потреблението и цените заради извънредното положение, въведено през март. Още в първата седмица след затварянето на хотелите, ресторантите и учебните заведения борсовата търговия с ток буквално се срина - обемите намаляха с 15-20%, а цените с над 50%. Тази ситуация беше добра, за тези които купуват всеки ден от борсата, но пагубна за мнозинството търговци и потребители, които имат дългосрочни договори. Повечето от последните бяха сключени в началото на годината при нива 100-120 лв./мВтч, докато след март цените паднаха до 45- 50 лв./мВтч, а през юли и август, остават около 71-73 лв./мВтч. Така закупеният скъпо ток трябваше да бъде продаден на загуба или договорите да се прекратят.

В първите дни от обявяване на извънредното положение в юридическите среди започна дебат по темата дали институтите на непреодолима сила или стопанска непоносимост са приложими към ситуацията с коронавируса. Но в този спор по правото между юристи и търговци прокуратурата няма как да има място.

През април, по време на организиран от "Капитал" и "Schoenherr България" уебинар по темата адвокат Илко Стоянов даде общо описание на двата института на търговското право: "Най-общо форсмажор дава възможност за страните да отложат или прекратят изпълнението на договора, ако то е станало невъзможно вследствие с непредвиденото събитие. Стопанската непоносимост означава друго - страните могат да искат изменение на договора, ако се окаже, че пандемията и мерките са извънредно несправедливи към съществуващия вече договор. И двата института ни дават само обща насока, но не могат автоматично да се прилагат и да дадат разрешение към която и да е конкретна ситуация в момента. Случващото се е без аналог в историята. Дори и по време на война икономиката работи, макар и да произвежда друго."

Ето в този контекст през март Руси Данев се обръща към Българската търговско-промишлена палата, която му издава сертификат за форсмажор. Именно позовавайки се на този документ той уведомява към контрагента си с искане (т.нар. уведомление за форсмажор) да преустанови временно действието на договора или да получи намаление на цената.

Два месеца по-късно той получава писмо от СДВР, с което му е изискана информация относно договора и така разбира, че е образувана прокурорска преписка по спора между двамата търговци. Изискана му е информация за отношенията, за пазара на ток и т..н.

 

Автор: Росен Босев

Източник: https://www.capital.bg/


136740