Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Прокурори търсят док...
Прокурори търсят документи от Басейнова дирекция за водната криза в Перник

Прокурори търсят документи от Басейнова дирекция за водната криза в ПерникПрокурори и разследващи полицаи влязоха в Басейнова дирекция "Западнобеломорски район" в Благоевград.

Пред сградата на дирекцията бе паркиран микробус на прокуратурата, а десетина служители влязоха в кабинета на директора Радослав Георгиев. Поводът на проверката е разследването, свързано с водната криза в Перник. Проверява се дали е упражнен контрол по поддържане на минимално допустим отток, мониторинг на водите, контрол по спазване на забраните в санитарно-охранителните зони и как се разходва водата от водните басейни.

"Има служители на прокуратурата, преглеждат се документи, които вече са предоставени на различни други органи. Няма нищо притеснително около Басейнова дирекция", каза говорителят Ралица Кукова.

Басейновата дирекция "Западнобеломорски район" с център Благоевград отговаря за водосборните области на реките Места, Струма и Доспат и поради тази причина там са всички документи, свързани с водите на река Струма, в частта й, която преминава през Пернишко.

Дирекцията вече санкционира ВиК-Перник, за неспазен план за водоползване. Одобрението било за 1 млн. куб. м за ноември, а изразходваното количество е било 1,5 млн. кубика.

 

Източник:https://www.24chasa.bg/


120092