Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Пролетта дойде и държавата пак обяви война - на природата и на нас самите

Пролетта дойде и държавата пак обяви война - на природата и на нас самитеДойде пролетта и се захвана пролетната офанзива срещу българската природа.

 

Забелязали ли сте, че министерствата, натоварени с опазване и стопанисване на природата, й обявяват война два пъти годишно: зимна кампания и пролетна такава? Зимните кампании, досега, включваха бойни действия като разораването на дюните край Несебър на 2 януари 2013 г. ("Дюнигейт") и, по-неотдавна, решението на правителството от 28 декември 2017 г. за предаването на още територии от Пирин в ръцете на Цеко Минев.

 

Пролетните бойни действия на властта против природата са, като правило, по-зрелищни. Започнали със свалянето на защитата на парк Пирин през 2008 г., те продължиха с префасонирането на Закона за горите в угода на Цеко Минев (2012 г.), заливането на "не-бетон" върху "не-дюни" в плажа Корал по Великден 2015-та и пр.

 

Пролет е и министерствата, действащи като авангард на държавната война срещу природата, се раздвижиха. Да видим първо кои са тези министерства и какво им е зададено като мисия.

 

В страницата на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) мисията доскоро плуваше горе под главата. Беше първото нещо, което човек прочиташе при отварянето на сайта. При управлението на Нено Димов – който, напомням, публикува цяла книга, в която "доказва", че природозащитниците са едни лоши и продажни левичари – мисия на МОСВ вече не плува горе под главата на страницата. Няма такава. Защо?

 

Защото мисията гласи следното (Димов я е махнал от първа страница, но тя продължава да е скрита в различните текстове вътре): "...управлението, контрола и опазването на биологичното разнообразие и защитените природни територии".

 

Ще рече:

 

в МОСВ получават заплати за това да пазят растенията и животните

 

и особено – защитените със закон територии.

 

Другото бойно подразделение, ползвано от държавата за война срещу природата е Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Тези са онези, които се занимават с гората. На страницата на Министерството "мисия" няма; няма и в документите вътре. Не е ясно, за какво получават заплата аграрните, хранителните и горските чиновници. В Изпълнителна агенция по горите мисия също няма.

 

Някакво обяснение за това, какво следва да върши тази Агенция, все пак намираме в онзиденшната приветствена реч на шефа Гогов към подчинени, по повод Седмицата на гората: "Повишен е интересът на обществото към процесите в горите... В тази връзка е и нашата активната дейност със съседни държави... както и държавите, членки на Европейския съюз, защото ни обединяват общи стратегически цели и интереси в опазването на това световно наследство. Наследство, което ще завещаем на децата ни. ... да предадем любовта и познанията си за гората, за да сме сигурни, че делото ни ще бъде продължено."

 

Не е много, но все пак разбираме,

 

какво трябва да работят горските: да обичат и съхраняват горите

 

за бъдещите поколения

 

Накратко: някакво природо-опазване е вменено като задача и на МОСВ, и на МЗХГ. Което, разбира се, е само за заблуда на противника – природозащитници, граждани, данъкоплатци и подобни соросоиди, които "се мотаят в краката". Защото и двете министерства работят за друго: за предаването на общите наши природни ресурси в ръцете на близки им частни интереси.

 

И двете тези министерства стартираха

 

пролетните бойни действия срещу българската природа

 

МОСВ, например, готви прекрояване на картата на защитените територии около Каварна, така щото плажът Болата да може да се превърне в гето като Слънчев бряг. А вече три години, въпреки признанието на тогавашния еко-министър Василева, че всичко, построено на и около плаж Корал е напълно незаконно, МОСВ не прави нищо за събаряне на това всичко. Дори не-бетонът върху не-дюните си седи, законсервиран, в очакване на стартовата свирка за юруша. Може би тя ще прозвучи именно тази пролет...

 

По-дейни в бойните дейстевия засега е Агенцията по горите. С гръм и трясък уволни дисциплинарно директора на парк Странджа, защото... вдигнал заплатите на служителите си със спестени от фонд "Работна заплата" средства. Не това, разбира се, е истинската причина – а това, че е пролет и трябва да бъде унищожена някаква природа. А уволненият Златаров се бореше и срещу незаконната "Златна перла", и срещу изсичането на самата Странджа. И щеше да се бори срещу предстоящото нашествие на булдозери в поверения му парк.

 

Тук в бойните действия за унищожаването на българската природа се включва местен резервен корпус - община Царево, известна с партизанската си война от миналата година срещу плажуващите на Корал.

 

Обявен е нов общ устройствен план (ОУП) на община Царево (предния път той беше спрян с протести в София и съдебни дела, водени от местни хора). В този ОУП е предвидено на мястото на "Златна перла" да бъде построено ново вилно селище, а застроената територия в Синеморец и Резово да бъде удвоена.

 

В Синеморец, например, ще бъде застроена цялата местност "Поляните", раждайки още едно селище с размери, малко по-големи от сегашното село. Пред легендарния бар "Кораба", с изглед към устието на река Велека, се задава още един пояс застрояване. Край на изпращането на слънцето над Странджа в края на деня с чаша нещо студено в ръка...

 

Откъде да бъде взета земята, предвидена за застрояване?

 

От защитените територии на парк Странджа, няма откъде другаде. Кой е натоварен със задачата да пази защитените територии? МОСВ на Нено Димов. Какво прави МОСВ по ОУП-Царево? Нищо. Според информацията, разпръсквана от местната власт, МОСВ само щяло да "помага" с този министър начело. За всеки случай, местни кметове агитират местните да посрещат с вили и барикади "зелените", когато дойдат да гледат, какво става...

 

Тази точно офанзива е добре планирана, като сериозна военна операция. Затова бе уволнен директорът на парк Странджа от шефа на горите Гогов - защото нямаше да даде от парка му да бъдат отхапвани нови земи. Новият директор, назначен спешно и без конкурс (т.е. без-законно) - предполага се, че той ще подпише, каквото трябва.

 

Пролетта дойде и държавата отново обяви война - на нашата природа и на нас самите. До лятото може и да спечелят войната, ако не правим нищо в отговор.

 

Източник: https://www.dnevnik.bg/