Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Промени в ГЕРБ предстоят – Борисов няма как да е вечно наоколо

Промени в ГЕРБ предстоят – Борисов няма как да е вечно наоколоПо традиция, след оценките за миналата година, "Дневник" започва 2018 г. с очакванията и прогнози на философи, политолози и социолози. Четете всички мнения в специалната тема "Годината".

 

Каква година очаквате - безоблачна за властта, с трусове...?

 

- Едва ли ще е безоблачна. Председателството е моментът, който БСП чака, за да скъсва нервите на Борисов. ДПС очевидно иска да консумира повече власт. Традиционната десница и БСП говорят вече синхронно. Валери Симеонов е нещо като новия Радан Кънев. И т.н.

 

Колко важно е европредседателството?

 

- Във важно време е. Балканите попадат все повече в западна орбита. Великобритания напуска. Каталунската криза е перманентен проблем. Европа се преобразува – ставащото с Полша значи много.

 

Светът е все по-непредвидимо място. Расте ролята на Китай. Расте и външнополитеческата амбиция на Русия.

 

Ще успее ли България да защити каузата на балканските страни, които се стремят към членство в ЕС? Ще успее ли да се намеси в диалога ЕС - Анкара?

 

- По-скоро може да даде важни знаци в тази посока. Но едва ли нещо голяма може да зависи от нас. За нас е важно да се грижим най-вече за Македония – тази близка за нас страна. А Турция се отдалечи от ЕС.

 

Имате ли опасения, че домакините могат да се изложат пред чужденците?

 

- Винаги ги има. Но ако управляващите се отърват само с шеги в социалните мрежи, добре. А шегите почнаха.

 

Възможно ли е 2018 г. да е последната, в която Европейската комисия оценява в доклад напредъка в правосъдието и вътрешния ред?

 

- Доколкото разбирам, този мониторинг някак си може да се "разтвори" с по-голям обхват. Имаме абсурдния шанс, че страните от Вишеград предизвикват повече тревога в Брюксел в сравнение с нас. Ние сме някакъв мек Вишеград.

 

Ще има ли развръзка казусът "АЕЦ Белене"?

 

- През 2018 г. може по-скоро да има реална завръзка. Досега някакво встъпление гледахме.

 

Президентът Радев покани Владимир Путин да посети България по случай 140 години от края на Руско-турската война и Освобождението. Ще дойде ли руският президент в България?

 

- Мисля, че той ще е в кампания тогава. Мисля също, че това би създало сложна и не много удобна ситуация за България, Европа и за самия него. Но нека на годишнината мислим за държавността си и историята си, а не за конюнктурата.

 

Очаквате ли промени в основните политически партии?

 

- Трудно ми е да си представя промени в ГЕРБ тази година. Но там промени неминуемо предстоят в идните години – заради това, че Борисов няма как да е вечно наоколо.

 

Някак си около Цветан Цветанов е партията, но около Томислав Дончев е едно крило, което изглежда по-поносимо и за традиционно левите хора, и за традиционно десните.

 

Впрочем, ГЕРБ винаги е имал тези два крака: един балкански, битово консервативен, и един либерален и прозападен. Последното напоследък се позагуби, защото и общественият вкус се смени, а и в международен план дойде консервативна вълна.

 

Ще има ли нова десница и при какви условия?

 

- Трябва да предложат именно нещо ново. А не още от същото, т.е. механични сборове. Вижда се, че отношението на повечето от тях е недвусмислено срещу модела "Борисов". Това дава известни шансове за по-отличимо място на терена. Шанс имат и в местните избори, защото държат няколко добри места в областните центрове и могат да се пробват да направят отличим резултат.

 

Всъщност Борисов много го заболя, че имаше десно-ляв протест срещу Йорданка Фандъкова наскоро. Това може да се окаже успешна формула по места – различни формации от различни цветове срещу ГЕРБ. Нещо като плевенската формула.

 

ГЕРБ сега прави така, че сините и червените му опоненти замучават синхронно в нещо като "битка за демокрацията". ГЕРБ ще допусне тежка грешка, ако допусне това. Това може да доведе до нещо като преработено и допълнено издание на изборите от 2013 г.

 

Възможно ли е да се появи алтернатива на ГЕРБ? Каква?

 

- ГЕРБ започна като харизматично-популистки проект, а в момента е класическа партия на масовия градски човек. В този смисъл алтернативата трябва да е подобна. Слави Трифонов, например, звучи така.

 

Кои политически фигури ще наблюдавате внимателно и защо?

 

- Румен Радев, защото е най-популярната фигура в момента. Мая Манолова – защото има ръст на доверието, столичния кмет Фандъкова – за да видим какво ще прави ГЕРБ в София за предстоящите избори. Разбира се, Бойко Борисов. Но и Томислав Дончев и Цветан Цветанов – някак си олицетворяват вечните две визии в конгломерата ГЕРБ. Корнелия Нинова едва ли ще спре да е интересна. Много е важно също дали и какво ще направи Слави Трифонов. Разбира се, ще гледам с интерес и Ахмед Доган. Един от тихо укрепващите политици засега е Красимир Каракачанов. Останалите са ясни.

 

На какво се надявате?

 

- Надявам се да се прави повече политика, а не толкова пиар, но, кой знае, правенето на пиар може би е новото нормално по света. Надявам се и на по-нормална медийна среда. 

 

Източник: https://www.dnevnik.bg/