Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Прост народ - слаба ...
Прост народ - слаба държава... Това май искат всички властници и партии. И го постигат!

Прост народ - слаба държава... Това май искат всички властници и партии. И го постигат!Коментар на Митана Мицанска - учител, гр. Стрелча

 

В България уменията на завършилите висше образование и професионално образование и обучение не отговарят достатъчно на нуждите на пазара на труда, а българските ученици са на последните места в представянето си по четене, математика и науки. Това показва обзорът за образованието и обучението в ЕС, публикуван от Европейската комисия. 

В България обикновено се инвестира малко в предучилищното и основното образование - области, които са ключови за равен старт в живота. Средното също не е на ниво, а във ВУЗ-овете днес дори молят студентите да се запишат. Близо 30% от учениците по селата напускат училище, а 67% от ромите изобщо не изкарват до 8 клас. Българските учители са най-стари, материалната база - под всякаква критика и още, и още... Цялата тази статистика едва ли учудва някого. Тя обаче би се оказала пагубна за България през следващите десетилетия. Съсипва и нацията и държавата и днес! Неуки хора се управляват лесно.

През годините ред правителства водят целенасочена политика срещу сектори като здравеопазване и образование. Причината е много проста. Колкото по-неуко и необразовано е населението, толкова по-лесно се манипулира и управлява. Дали за избори, дали за внушения, идващи от платените медии. Учените и образовани хора не се притесняват да търсят правата си, да мислят,да изискват, да протестират... А ако дори не можеш да четеш и смяташ, то едва ли ще си наясно с най-елементарните си конституционни права. Икономика не ни е нужна. Факт е, че икономиката на страната върви надолу. Въпреки твърденията на правителството. Ръстът на чуждестранните инвестиции рязко е паднал. Еврофондовете ще спрат през 2021 г. и тогава стотици фирми ще бъдат закрити. Проучването сочи, че през 2016 г. разходите за образование са се равнявали на 0.7% от БВП на страната при средно 1.5 на сто в ЕС. Това е два пъти по-малък процент от БВП за предучилищното и основното образование. Това след години ще се превърне в два пъти по-малък БВП на глава от населението.

Приоритетите на политиците и обществото обаче са днес и сега, а не какво ще стане след 20 години... Каквито управниците, такива и избирателите. Както викаше Бойко Борисов: "И аз съм прост, и вие сте прости... и затова се разбираме...!? Просто, лаконично, ясно... А и едва ли на премиер, прочел една единствена книга през живота си, образованието ще е първа грижа. Той е доволен, че може да казва "конграчулейшънс" и толкоз. Нашите управници са доказали през годините, че у нас можеш да се запазиш на власт, да крадеш и мародерстваш без да ти е нужна диплома.

Едва ли изобщо трябва да споменаваме факта, че френският президент Еманюел Макрон е започнал образованието си по политика още от детската градина, а германският канцлер Ангела Меркел е минала през тежки школи, за да достигне до нивото, до което е днес. Но кое ли е добре на България, че и това да е наред... Важно за политика е да е все във властта..., все да властва, все да манипулира, все да командва..., все, все да е добре! И затова усърдно всички партии и политици използват и употребяват максимата, както казват и старите хора – Прост народ – слаба държава. 

  

Снимка на Страница на Българските Бунтовници.

Обирът... и разрухата ни тръгват от тук!

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА: 

И с дипломите... по главата! Ама нали така управниците са рекли...

За 17 г.: Над 1000 училища са затворили завинаги!

Дупките, образованието и личната отговорност

Проблемите на образованието не са черно-бели, уважаеми господа от МОН

Защо политици и държава искат да сме неграмотни избиратели?

 

 


82877