Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Протест срещу ликвид...
Протест срещу ликвидацията на „Натура 2000” от правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти

Протест срещу ликвидацията на „Натура 2000” от правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти25 юни - четвъртък, 18:30 ч. от паметника на Алеко на бул. Витоша до Народното събрание 

Информационен сайт „ДНЕС“

 

Протестно шествие срещу ликвидацията на цялата мрежа „Натура 2000” от правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти ще се проведе на 25 т.м. от 18.30 ч. То е под наслов „Долу ръцете от Закона! Долу ръцете от морето, планините, реките!”, като в столицата ще тръгне от паметника на Алеко на бул. Витоша и ще спре пред Народното събрание. Останалите градове, в които ще има протести по същото време, са Бургас, Благоевград, Ботевград, Варна, Пловдив, Пазарджик и Русе.

Едни от организаторите – „За да остане природа”, заедно с още три природозащитни организации, обявиха събитието във Фейсбук.

Според тях, ГЕРБ и Обединените патриоти са на път да ликвидират цялата мрежа Натура 2000 с промените в Закона за биологичното разнообразие, подготвени от Нено Димов и допълнени от Валери Симеонов, които влизат на второ четене в Народното събрание. „Нека ги спрем!”, призовават организациите, като подчертават, че никое от становищата им заедно с тези на научните институции не е било чуто досега.

И поясняват: „Леенето на бетон по морето, сечите на вековни гори, съсипването на реките и унищожаването на биологичното земеделие ще станат ежедневна практика, ако не излезем сега срещу ВСИЧКИ промени в закона касаещи екологичната мрежа „Натура 2000”:

– Още 4 години няма да се приемат природозащитни цели на зоните от мрежата. Когато няма цели, всяко инвестиционно намерение, както досега, ще бъде разрешавано от МОСВ.

– Още 4 години МОСВ няма да определи превантивни мерки срещу унищожаването на животни, растения и местообитания. 13 години липсата на такива мерки доведоха до големи загуби на природата на нашите гори, реки, земеделски земи и Черноморското крайбрежие.

– Ще се отмени ролята на учените, собствениците и гражданите в процеса по опазване на мрежата.

– Ще се разпилее ценен ресурс за управление на защитените зони.”

Искането на протестиращите е всичко, което засяга Натура 2000, да се премахне от промените в Закона за биологичното разнообразие. „Ако сме повече, ще ни чуят – очаквайте скоро призив за внасяне на становища от граждани до Комисията по околна среда и води”, пишат още природозащитниците и апелират: „Долу ръцете от Закона за биологичното разнообразие! Долу ръцете от морето, планините, реките, горите!” на „Натура 2000”.

 

 

Екозащитници протестират срещу законопроект на Валери Симеонов

 

 

ЛИНК КЪМ СЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК - ТУК

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

И екоминистърът-ревизор се издъни! >> Няма да спра проекта на Алепу

Архитектът на "Алепу": Там природа няма

Брутално >> МОСВ благослови изсичането на гората над Св. Влас за хотели

Ще се изкъпете ли във фекалните морски води, осигурени Ви от Община Варна?

Природозащитници излизат на протест срещу строежа на Алепу

Журналист: Ние сме нацията, която изобрети брегоукрепителните хотели

Новият план на Царево включва нови 835 ха за застрояване в парк "Странджа"

Екологично катастрофа заплашва река Чая

 

 


128601