Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Протест срещу Систем...
Протест срещу Системата – тема табу за зависимите български медии

Протест срещу Системата – тема табу за зависимите български медииИнформационен сайт „ДНЕС“


България е на 111-о място, след Македония и Боливия, в класацията за свободата на словото в света според годишния доклад на “Репортери без граници” за миналата година.. Частта, посветена на страната ни е озаглавена “Непрозрачна и корумпирана”. „Въпреки, че в момента България председателства ЕС, е на най-ниско място в индекса от всички страни в Западните Балкани…Корупцията и сблъсъка между медии, политици и олигарси е широко разпространено”.

Тази убийствена констатация бе съобщена от родните национални медии сухо, дистанцирано, сякаш не се отнасяше за тях, някои дори я поднесоха с усмивка.

Но ние знаем, че не е преувеличена. Отразяването на важни социални проблеми, популяризацията на стойностни каузи става по поръчка. Водещото в медийната политика не е само скандалното и атрактивното, но и “благословията” за отразяване на някои теми.

Протест в защита на правото на спорт на част от най-уязвимите хора, на правото на почтен човек да продължава да помага, срещу некомпетентността на спортна федерация. Отразен е само от една медия. Дали защото организаторите нямат топли отношения с журналистите, ангажирани със социалната тематика?! Дали защото "колегиално или на приятелска основа" са помолени да неглижират начинанията на някои граждански инициативи?!  Като добавим и изреченото преди години от Карбовски – хората не искат да слушат за истинските, тежките проблеми, нещата се изясняват напълно.

Мисията на журналиста обаче, според кодекса на професията, е свободно да отразява съществени проблеми, не просто да информира, а да възпитава и пробужда обществото. И докато на високо и по-ниско ниво остават определящи връзките и интересите, ще си стоим на унизителното последно място в света по свобода на словото.

Непростимото обаче е, че това медийно поведение не просто забавя, а отлага формирането на ново обществено съзнания и отношение към хората, ощетени от природата.

 94302